Zelenszkij-ellenes álhírek miatt 75 ezer lejre bírságolták a România TV-t

2023. március 15. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva

75 ezer lejre büntette a România TV csatornát az Országos Audiovizuális Tanács (CNA), mert több műsorban valótlan információkat osztott meg Ukrajnáról, írta a G4media.ro.

A tévéadó több mint 15 műsort szentelt az ukrajnai román kisebbség állítólagos üldözésének, amit kontextusból kiragadott, hamis képekkel és valótlan állításokkal támasztott alá, mondta a G4mediának Mircea Toma, a CNA tagja. Hozzátette, hogy mindez nagyon veszélyes gyűlöletbeszédnek minősül, ami már a nemzetbiztonság kérdésköréhez tartozik.

A România TV többek között hírt adott egy ukrajnai román templom állítólagos felgyújtásáról, de a képeken nem román templom szerepelt, a tűzvész korábban történt és nem is gyújtogatás miatt ütött ki, állapították meg a CNA tagjai.

Az adón olyan szalagcímek futottak, mint például: „A románok üldözése Ukrajnában, ahogy Zelenszkij gúnyolódik rajtuk”, „Zelenszkij biztonsági szolgálata folytatja a román papok üldözését”, „Templomokat pusztítottak el, papokat terrorizáltak késsel fenyegetve”. A műsorok meghívottjai többek között nácinak nevezték az ukrán elnököt, összhangban az Ukrajna megszállását igazoló oroszországi diskurzussal.

A România TV február 28-án több mint egy órás beszélgetést sugárzott Marina Tauberrel, Moldova Köztársaság oroszpárti Șor pártjának alelnökével és parlamenti képviselőjével. Egy nappal később az adó közleményben kért ezért elnézést, és leszögezte, hogy nem lesz a Putyin-párti gondolatok fóruma, de pár napra rá más meghívottak ismét a hivatalos orosz állásponthoz közel álló üzeneteket fogalmaztak meg a csatornán, emlékeztet a G4media.ro.

A România TV alapítója az a Sebastian Ghiță üzletember, volt politikus, aki a korrupcióellenes ügyészség vádjai elől Szerbiába menekült, az ottani hatóságok pedig nem adták ki Romániának.

A CNA közleménye szerint 10 ezer lejre bírságolta keddi ülésén a Realitatea PLUS csatornát is a románok ukrajnai üldözéséről szóló álhírek terjesztéséért.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!