Jogerősen elítélték az olasz álsebészt, aki 28 nőt műtött meg különböző magánklinikákon

2023. március 15. – 19:15

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerős a döntés: három év és tíz hónap börtönbüntetést kap Matteo Politi olasz álsebész, aki a vád szerint 28 személyt műtött meg romániai praktizálási engedély nélkül különböző magánklinikákon, írja az Agerpres.

A férfit több rendbeli csalás, valamint közokirat-hamisításra való közvetett felbujtás és közokirat-hamisításban való bűnrészesség miatt ítélték szabadságvesztésre. Az álorvosnak ugyanakkor 1000 lej és 11.800 euró közötti erkölcsi és anyagi kártérítéseket kell fizetnie a büntetőperbe polgári félként belépett sértetteknek.

Miután vizsgálat indult ellene, a férfi megpróbálta vonattal elhagyni Romániát 2019 februárjában, de a hatóságok elfogták. Egy időre előzetes letartóztatásba helyezték, , majd szabadlábon védekezhetett. Jelenleg viszont körözi a rendőrség, mert nem találták a fővárosi negyedik kerületi lakásán, ahonnan be kellett volna vonulnia a börtönbe. Az Agerpres úgy tudja, hogy 2022. augusztus 10-én egy bukaresti első kerületi bíró feloldotta az ellene elrendelt hatósági felügyeletet, a férfinak tehát a jogerős ítélet előtt nem volt tilos elhagynia az országot.

A vádirat szerint Matteo Politi 2018 márciusa és decembere között 28 nőn hajtott végre plasztikai műtétet különböző bukaresti magánklinikákon, és összesen 13.880 lej, illetve 10.150 euró jogtalan haszonra tett szert. A férfi 2018 szeptemberében két orvost is félrevezetett. Álnéven bemutatkozva azt állította, hogy hamarosan egy bukaresti székhelyű magánklinika tulajdonosa lesz, noha tudta, hogy a klinika megvásárlására akkoriban nem volt valós lehetősége, mivel nem rendelkezett az ehhez szükséges anyagi forrásokkal. A két orvost rávette arra, hogy béreljenek ki három hónapra az állítólagos magánklinikáján két helyiséget összesen 13.896 lejért.

Az ügyészek szerint Matteo Politi 2018. március 19-én hamis oklevelekre hivatkozva szerzett praktizálási engedélyt, majd március 23-án orvosi alapnyilvántartási számot a bukaresti egészségügyi igazgatóságtól. Ugyanabban az évben március 22-én rávette az oktatási minisztériumi illetékes hivatalnokait a pristinai egyetemen szerzett orvosi diplomájának honosítására. Ez az okirat azonban hamisítvány volt, az olasz férfi nem végzett tanulmányokat a pristinai egyetemen, sőt, mint már korábban kiderült, a férfi csak 8 általánost végzett, és Olaszországban is volt hasonló ügye, ott egy ismert kardiológus személyi adatait lopta el. A férfi története (aki eredeti szakmája szerint parkolóőr) óriási felháborodást keltett 2019-ben az egészségügyi minisztériumban és az orvosi kamaránál is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!