Potápi Árpád János Székelyudvarhelyen: Nem maradnak torzók az elkezdett kárpát-medencei beruházások

2023. március 14. – 09:29

Potápi Árpád János Székelyudvarhelyen: Nem maradnak torzók az elkezdett kárpát-medencei beruházások
Potápi Árpád János és Gálfi Árpád a székelyudvarhelyi napközi otthon átadásán – Fotó: Magyarország Főkonzulátusa

Másolás

Vágólapra másolva

Nem maradnak torzók az elkezdett beruházások, a magyar kormány mindegyiket be fogja fejezni Kárpát-medence-szerte – jelentette ki hétfőn Székelyudvarhelyen Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár.

Elmondta, hogy 2023-ban nem indulnak új nagy beruházások, de minden, a magyar kormány támogatásával elkezdett beruházást be fognak fejezni, legyen az bölcsőde-, óvoda- vagy iskolaépítés, egyetemi beruházás, templomfelújítás vagy közösségi színterek építése, felújítása, számolt be az MTI.

Potápi Árpád János a városban egy új, 75 gyerek befogadására alkalmas napközi otthon átadásán vett részt, mely a magyar kormány támogatásával valósult meg a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében.

Beszédében emlékeztetett, hogy a 2016 decemberében indult programnak jelenleg a 4. üteme zajlik. Erre a magyar kormány több mint 56 milliárd forintot biztosított a határon túli régiókban. 153 új óvoda és bölcsőde épül Kárpát-medence-szerte, és 720 már működő intézményben zajlik felújítás, bővítés, fejlesztés. Erdélyben a beruházások a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével (RMPSZ) vagy a történelmi magyar egyházakkal partnerségben valósulnak meg, az önkormányzatok bevonásával – mondta.

Az RMPSZ-szel partnerségben 368 beruházás zajlik 6,3 milliárd forintból, 14 helyszínen új intézményt építenek, 354 helyszínen a meglévőt bővítik, fejlesztik. Többségük már megvalósult, még hét beruházás van folyamatban, jó ütemben halad.

A világ megváltozott 2016 decembere óta – mutatott rá Potápi Árpád János a világjárványra és az ukrajnai háborúra utalva –, így a külső körülmények miatt idén nem indulnak új beruházások, de reményét fejezte ki, hogy mihamarabb fegyverszünet vagy béke lesz, és „ugyanabban a kerékvágásban” folytatódhat a fejlődés.

Hangsúlyozta: oda kell óvodákat, iskolákat építeni, ahol gyerekes családok vannak. „Legyen mindig így, hogy bölcsődéket, óvodákat kelljen építeni. Ha vannak gyerekek, fiatalok, akkor a nemzetünknek is van jövője” – fogalmazott.

A felavatott, 242 négyzetméter hasznos területű napközi otthon a város Cserehát negyedében épült, az RMPSZ tulajdonát képező 1605 négyzetméteres telken. A beruházás teljes költsége 200 millió forint – hangzott el. 75 kisgyerek fog itt tanulni korszerű körülmények között három csoportban.

Burus-Siklódi Botond RMPSZ-elnök beszédében rámutatott: az óvodafejlesztési program talán a legnagyobb beruházás, amely az elmúlt száz évben történt a határon túli területeken, és ehhez a szervezet egy szakmai felkészítő programot is csatolt.

„Az épület készen van, be kell népesíteni, az udvarhelyieké, a cserhátiaké a feladat!” – jelentette ki. Külön kiemelte, hogy a létesítményhez a székelyudvarhelyi önkormányzat is hozzájárult a belső bútorzattal, felszereléssel.

A rendezvényen Gálfi Árpád polgármester és Bíró Barna Botond, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke is felszólalt, a beruházás fontosságát hangsúlyozva. A gyerekek és pedagógusaik nevében Antal Csilla intézményvezető, a szülői közösség nevében László Ferenc köszönte meg a korszerű napközi épületet.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!