A romániai arabok kérik, hogy nemzeti kisebbségként ismerjék el őket

2023. március 14. – 16:35

A romániai arabok kérik, hogy nemzeti kisebbségként ismerjék el őket
Fotó: a Romániai Iszlám és Kulturális Liga Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A Romániában élő arabok közössége kéri, hogy nemzeti kisebbségként ismerjék el, így ugyanis helyet kaphatna a parlamentben, írja az Adevărul.

Románia alkotmánya egy-egy helyet garantál a képviselőházban azoknak a nemzeti kisebbségi szervezeteknek, amelyek egyébként nem tudnák összegyűjteni a parlamentbe jutáshoz szükséges szavazatszámot.

A kezdeményezés Temesvárról, a Romániában élő arabok egyik fontos központjából indult. Temes megyében becslések szerint mintegy 10 ezer iszlám vallású él, és mintegy 85 százalékuk román állampolgár. Többségük Palesztinából és Szíriából származik, de sokan érkeztek Irakból, Líbiából, Egyiptomból, Marokkóból, Tunéziából, az utóbbi időben pedig Srí Lankáról és Bangladesből is.

Ziad Al Massalmeh orvos, a temesvári Szabad Szíria Egyesület elnöke több érvet is felsorolt amellett, hogy az arabok közösségét nemzeti kisebbségként ismerjék el Romániában. Mint mondta, a közösségnek sok olyan tagja van, aki már évtizedek óta az országban él, és a helyi társadalmi, gazdasági élet fontos szereplője, például orvos, mérnök, köztisztviselő, ügyvéd vagy üzletember. „Mint állampolgárok hozzájárulunk az állam költségvetéséhez, adókat és illetékeket fizetünk. Vannak kötelességeink, de jogokra is igényt tartunk. Minden feltételt teljesítünk ahhoz, hogy nemzeti kisebbségként ismerjenek el. Sokan vagyunk, ez látszik majd a legutóbbi népszámlálás eredményeiből is” – mondta Ziad Al Massalmeh.

Az arab közösség képviselői találkoztak Mihai Ritivoiu Temes megyei prefektussal, aki arra kérte őket, hogy folyamodványukhoz gyűjtsenek minél több aláírást. „Az arab közösség egy nagy, lojális közösség, amely gyökeret vert és jó eredményeket ért el térségünkben, az ország nyugati részén” – jegyezte meg a prefektus.

„Az olasz közösséget már rég elismerték nemzeti kisebbségként Romániában, a mi esetünkben ez azonban egy kicsit nehezebb, mert az emberek sok arab országból érkeztek. Nem vagyunk nagyon egységesek, többféle politikai preferenciánk van. De szükség van egy egyesületre, amely minden arabot képvisel” – jelentette ki Alim Sawfan, a temesvári mecset imámja.

A Dr. Ioan Mureșan utcai mecset egyébként már nem elég nagy a helyi arab közösségnek, így új mecset építését tervezik. Az imám szerint 600-an járnak rendszeresen imádkozni. A temesvári iszlám központban arab iskola is működik a tanügyminisztérium jóváhagyásával, itt mintegy 150 gyermek tanul nulladik osztálytól 12. osztályig.

A legnagyobb számú, mintegy 30 ezer fős romániai arab közösség Bukarestben él, emellett jelentős közösségek élnek Temesvár mellett Craiován, Kolozsváron, Iași-ban és Nagyváradon is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!