Tánczos Barna már kóstolt ehető gilisztából készült proteinszeletet is, de azért szívesebben fogyaszt marhahúst

2023. március 10. – 20:00

Másolás

Vágólapra másolva

Tánczos Barna pénteken Sepsiszentgyörgyön kijelentette, hogy az Európai Unió részéről nagy a nyomás a metán- és ammóniakibocsátás mérséklése érdekében történő állatállomány-csökkentésre, de Románia „az utolsó pillanatig” tárgyalni fog Brüsszelben, hogy az európai intézkedések a lehető legkevesebb gazdát érintsék – írja az Agerpres.

A környezetvédelmi miniszter egy sajtótájékoztatón kifejtette: az uniós szinten bevezetendő új szabályok szerint a csirke-, pulyka-, sertés- és marhatenyésztő gazdaságok kötelesek lesznek a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával mérni, jelenteni és csökkenteni a metán- és ammóniakibocsátásukat. Jelenleg arról zajlik vita, hogy ezt a kötelezettséget milyen méretű gazdaságokra terjesszéki ki.

Tánczos elmondta, az Európai Bizottság javaslata szerint az új szabályokat a legkevesebb 150 állategységnyi haszonállatot tenyésztő gazdaságokra alkalmaznák, ám ezt Románia elfogadhatatlannak tartja, a kormány álláspontja szerint ezt a szintet legalább 350 állategységre kellene emelni. Közlése szerint a vita várhatóan az EU Környezetvédelmi Tanácsának március 16-i ülésén fog eldőlni. „Mindent megteszünk azért, hogy minél kevésbé érintsék a romániai gazdákat a Brüsszel által bevezetett új szabályok” – jelentette ki.

A miniszter megjegyezte, hogy jómaga korábban kóstolt már ehető gilisztából készült proteinszeletet is, de azért szívesebben fogyaszt marhahúst. Hozzátette: reményei szerint sikerül majd megtalálni az EU-ban az egészséges táplálkozás és a környezet megóvása közötti egyensúlyt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!