Korrupció miatt jogerősen hat év és nyolc hónap börtönre ítélték a Neamţ Megyei Tanács elnökét

2023. március 10. – 19:41

Másolás

Vágólapra másolva

Befolyással üzérkedés miatt jogerősen hat év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte pénteken a Brassó Megyei Táblabíróság a Neamţ Megyei Tanács és a PSD megyei szervezetének elnökét, Ionel Arsenét. Első fokon a politikust nyolc év és négy hónap szabadságvesztésre ítélte a törvényszék, a táblabíróság azonban enyhített a büntetésén. Ionel Arsene a börtönbevonulás helyett inkább elmenekült az országból, pénteken nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene a rendőrség. A G4Media információ szerint Arsene szabadságot vett ki korábban, március 4-én pedig Bukarestből Rómába repült.

A jogerős ítélet értelmében elkoboznak Ionel Arsenétől 80 ezer eurót és 80 ezer lejt. Emellett eltiltották a köztisztségek viselésétől, és politikai pártokban, pártszövetségekben sem tölthet be vezető tisztséget a büntetésének letöltésétől számított további öt évig.

Ionel Arsene ellen 2018-ban emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA) befolyással üzérkedés miatt. Az ügyészek szerint a politikus 2013-ban parlamenti képviselőként és a PSD Neamţ megyei szervezetének elnökeként megegyezett Gheorghe Ştefan akkori Piatra Neamţ-i polgármesterrel, hogy közbenjár az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségnél (ANI) Culiţă Tărâţă akkori megyei tanácselnök „félreállítása” érdekében.

A vádirat szerint Gheorghe Ştefan 100 ezer eurót adott Ionel Arsenének, hogy utóbbi juttassa el az összeget az ANI vezetőjének, akinek cserében összeférhetetlenséget és érdekellentétet kellett volna megállapítania Culiţă Tărâţánál. Arsene az ügyészek szerint egy bukaresti étteremben vette át a pénzt.

Mivel a megállapodást nem tartották be, Gheorghe Ştefan visszakérte a pénzt, majd miután nem kapta meg az összeget, feljelentette Arsenét a DNA-nál.

Utólag Arsene felajánlotta Gheorghe Ştefannak, hogy visszajuttatja neki az összeg egy részét egy iskolaépítési megbízás formájában. Az egyik községi iskola felépítéséről szóló szerződést később egy Gheorghe Ştefanhoz közel álló személy vállalkozása nyerte el – derül ki a vádiratból.

Az ítélethirdetés után az USR elnöke, Cătălin Drulă pénteken felszólította a PSD vezetőjét, Marcel Ciolacut, hogy „húzza elő a fiókból” és tűzze a parlament napirendjére a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű polgári kezdeményezést.

„Ha nem menekült volna el az országból, a mai jogerős ítélet után a PSD-s Ionel Arsene közvetlenül a Neamţ megyei tanács éléről került volna börtönbe” – olvasható a közleményben.

Cătălin Drulă emlékeztetett arra, Marcel Ciolacu nem volt hajlandó lemondásra szólítani a korrupcióval vádolt párttársát. Bocsánatkérés helyett azt kérte a PSD vezetőjétől, hogy vegye elő a fiókból a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű polgári kezdeményezést, amelyhez az USR több mint egymillió aláírást gyűjtött, de szociáldemokraták 5 éve megakadályozzák a napirendre tűzését. „A PSD számára elérkezett a lusztráció pillanata. El kell tűnniük a politikai osztályból az Arsenéhez hasonló alakoknak, akikkel a PSD feltöltötte a helyi és központi közigazgatást” – idézte a közlemény az USR elnökét.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!