Hivatali visszaéléssel vádolja Temesvár volt polgármesterét a DNA

2023. március 10. – 18:00

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatali visszaéléssel vádolja Temesvár korábbi polgármesterét, Nicolae Robut a korrupcióellenes ügyészség – írja a G4Media. A DNA sajtóközleményben jelentette be pénteken, büntetőeljárást indított a korábbi polgármester, illetve három másik városházi alkalmazott ellen. A másik három esetben is hivatali visszaélés a vád.

A portál szerint a DNA azzal vádolja Robut, hogy még polgármesterként törvénytelenül írta alá egy épület építési engedélyét, amit korábban már aláírt a városháza titkára és a főépítésze is. Az építési engedély kiállításakor nem tartották be a városrendezési terv előírásait.

Még 2018-ban indult nyomozás az ügyben egy temesvári férfi feljelentése nyomán, akinek a háza melletti telken egy ingatlanfejlesztő ikerházat építtethetett volna. A kétlakásos villa helyett azonban egy sokkal nagyobb, 8 lakásos épület jelent meg.

Robu péntek reggeli kihallgatása után a Facebookon tett közzé egy nyilatkozatot arról, hogy ártatlan, de csak önmagáért kezeskedik. Szerinte egy polgármesternek nem minden területen van szaktudása, ezért nem írt volna alá egyetlen dokumentumot sem, ha azt nem írták volna alá már korábban a városháza szakemberei, tehát ha még nincsen meg a megfelelő jóváhagyások, a törvényesség garanciái. Kijelentette, a polgármesternek fizikai ideje sem lenne mindent ellenőrizni, amit aláír, de azért van az intézmény szakaparátusa. „A polgármester ugyanis nem tud minden aktát ellenőrizni” – írta. Állítása szerint tudja, hogy nem követett el semmi törvénytelenséget.

Temesvár volt polgármestere azt is kijelentette, nem hiszi, hogy ez az ügy befolyásolná esetleges indulását a következő választásokon.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!