Kézzel írott levélben kért bocsánatot a mexikói drogkartell, amely tévedésből elrabolt négy amerikait

2023. március 10. – 15:31

Másolás

Vágólapra másolva

Kézzel írott levélben kért bocsánatot az mexikói drogkartell, amely a gyanú szerint a múlt héten tévedésből elrabolt négy amerikai állampolgárt, akik közül ketten meg is haltak. A drogkartell engesztelésként öt – ügyben érintett – tagját is átadta a helyi hatóságoknak. A levélben azt állítják, hogy az érintettek saját akaratukból, a kartell szabályainak ellentmondva cselekedtek.

Bár a nyomozók úgy vélik, hogy a levél hiteles, a nyomozásban részt vevő mexikói és amerikai szervek erősen kételkednek a csoport bocsánatkérésének őszinteségében – mondta a levelet a CNN-nel megosztó tisztviselő. Az interneten terjedő fotó eredetiségét – a hatóságoknak állítólagosan átadott kartelltagokról – a CNN-nek egyelőre nem erősítették meg az amerikai hatóságok.

A Telex összefoglalója szerint a mexikói drogkartell valószínűleg egy rivális drogcsempész csoporttal keverte össze a négy amerikai áldozatot. A rokonaik szerint ők csak azért utaztak Mexikóba, hogy plasztikai műtétet végezzenek rajtuk.

A CBS szerint az amerikaiak (Latavia „Tay” McGee, Shaeed Woodard, Eric James Williams és Zindell Brown) egy fehér kisbuszban keltek át Matamoroson, egy határ mellett fekvő 500 ezres városon, amikor ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak rájuk, majd kisteherautóba tuszkolták őket. A négy amerikai közül ketten meghaltak, de az áldozatok között van egy mexikói nő is.

Matamorosban rendszeresek a rivális kábítószerkartellek közötti összecsapások. A heves lövöldözések miatt az Egyesült Államok konzulátusa pénteken figyelmeztetést adott ki. A térségben rendszerint nem regisztrálják az erőszakcselekmények áldozatait, mert a bűnbandák gyakran magukkal viszik halott tagjaikat, a helyi média pedig sok esetben nem is mer hírt adni az incidensekről.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!