Felmentette a törvényszék Oprea korábbi belügyminisztert a kíséretéhez tartozó motoros rendőr halálának ügyében

2023. március 6. – 17:24

Felmentette a törvényszék Oprea korábbi belügyminisztert a kíséretéhez tartozó motoros rendőr halálának ügyében
Gabriel Oprea belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes lemondását követelő tüntetők 2015. október 25-én Bukarestben – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn kihirdetett ítéletében a bukaresti törvényszék első fokon felmentette Gabriel Oprea korábbi belügyminisztert abban az emberölési perben, amelyben a Bogdan Gigină rendőr halálos kimenetelű, 2015-ös közúti balesetét tárgyalták – írja a Digi24. A törvényszék ugyanakkor arról is döntött, hogy a volt miniszternek nem kell kártérítést fizetnie az elhunyt rendőr családjának.

Az ítélet 330 ezer lejes büntetés kifizetésére kötelezné a General MPM Impex Kft-t, azt a céget, amelyik az útfelújítási munkálatokat végezte a környéken, és nem jelezte megfelelően az aszfalton tátongó lyukat, amelyben a rendőr motorjával felborult. Ugyanakkor a cég ügyvezetőjét, Mazilu Petrét pedig 2 év 8 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre is ítélték.

Bogdan Gigina 2015 októberében vesztette életét, amikor motorjával egy nem jelzett gödörbe hajtott és a járművel felborult. A rendőr olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett, aminek következtében életét vesztette.

A korrupció ellenes ügyészség 2018-ban azt állította, hogy a balesetért Gabriel Oprea volt belügyminiszter és az út felújítását végző cég egyaránt felelős. Utóbbi azért, mert nem jelölte megfelelően a lyukat, előbbi pedig azért, mert Bogdan Gigina a baleset idején a Gabriel Opreat kísérő rendőri konvoj tagja volt. A nyomozók szerint a rendőr 84 km/h sebességgel hajtott, ami a sötétség és az eső okozta rossz látási viszonyok mellett túl gyors volt. Az ügyészek szerint Gabriel Oprea a közjogi méltóságok rendőri kíséretére vonatkozó törvényt megsértve követelte meg azt a sebességet, ami végül Bogdan Gigină halálát okozta.

Ahogy a Libertatea megjegyzi, a bő 7 évvel a baleset után hozott és hétfőn kihirdetett ítélet nem jogerős. Gabriel Opreát pedig olyan bűncselekménnyel vádolják, amelynek az elévülési ideje 8 év, tehát ősszel lejár. Oprea egyébként az esetet követően lemondott a belügyminiszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségéről.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!