Kolozsvár polgármestere is megszólalt a magyar nőt sértegető taxisofőr ügyében

2023. március 2. – 16:59

Másolás

Vágólapra másolva

Emil Boc polgármester szerint elfogadhatatlan, amit a kolozsvári taxisofőr tett, szerencsére ez egy elszigetelt eset.

„Annak a taxisofőrnek a gesztusa nem jellemző a kolozsvári taxisokra, szeretném, ha nem általánosítanánk, mert ez nem lenne igazságos. Ezt úgy kell kezelnünk, mint egy elszigetelt gesztust, amit nem tolerálok és nem fogadok el” – idézte Boc a Napoca FM-nek adott nyilatkozatát a Știri de Cluj portál.

A taxis szerdán megtagadta a fuvart egy magyar klienstől, ráadásul szidalmazta is, majd közölte vele, hogy magyarokat nem fuvaroz, a sértő „bozgoroaică” (magyarra leginkább hazátlanként lehetne fordítani – szerk. megj.) szót használva.

A rendőrség 500 lejre bírságolta a taxisofőrt a fuvar megtagadásáért, ami a taxizást szabályozó 38/2003-as törvény szerint tilos. Ha még egyszer kihágáson kapják, 1 és 3 hónap közötti időszakra felfüggesztik a taxiengedélyét, közölte a rendőrség.

Mint a sértett közösségi oldalán közzétett fényképekből látszik, a taxisofőr a Terra Fan taxivállalathoz tartozik. A cég vezetője, Vasile Inovan a Krónikával közölte, hogy sajnálatosnak tartja az incidenst, és a magánvállalkozóként dolgozó sofőrrel nem működik közre a továbbiakban.

Vasile Inovan az Adevărulnak azt is állította, hogy korábban is voltak már panaszok ugyanerre a „szemtelen” taxisofőrre, de azok nem a kliensek etnikai hovatartozását éríntették. „Nem vagyok az a típus, aki elbújik az ujja mögé. Kicsit pimasz, makacs taxisofőr, kaptam már olyan bejelentést, hogy nem vállalta a rövidebb utakat, ami nem törvényszerű. A taxisofőrök nem tagadhatják meg a rövid utakat sem” – szögezte le. Azt is mondta, hogy tudomása szerint most is abból indulhatott ki a vita, hogy a taxis túl rövidnek találta a fuvart, és aztán a nő akcentusából rájöhetett, hogy magyar.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!