A szexuális bántalmazások ijesztően nagy része történik kiskorúak ellen Romániában

2023. március 1. – 14:20

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 70 civil szervezet arra kéri a parlamentet, hogy sürgősen emelje meg a beleegyezési korhatárt 16 évre a szexuális bűncselekményekre vonatkozó jogszabályokban – tájékoztatott szerdán a Filia Központ nevű nőjogi szervezet, ezt pedig az Agerpres szemlézte.

A civil szervezetek képviselői emlékeztetnek arra, hogy 2022-ben nőtt a szexuális bűncselekményekkel kapcsolatos feljelentések száma. A rendőrségen tavaly nyilvántartásba vett 1997 nemi erőszak közül 869-et kiskorúak ellen követték el, és az 1189 szexuális bántalmazás sértettjei közül közel 700-an voltak kiskorúak.

Az ügyészség 2022-ben 1773 személy ellen indított vizsgálatot nemi erőszak gyanújával, a szervezet szerint az eljárások 75 százalékát vádemelés nélkül lezárták, ugyanakkor a múlt év végén több mint 8700 nemi erőszakkal, szexuális bántalmazással vagy kiskorú elleni szexuális bűncselekménnyel kapcsolatos eljárás volt folyamatban, amelyek még nem jutottak el a vádemelésig – sorolta a közlemény a statisztikákat.

Az aláírók szerint a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélések gyakran rejtve maradnak, illetve “a felnőtt elkövetők és a gyermek áldozatok közötti egyenlőtlen hatalmi viszony miatt nehezen bizonyíthatóak”.

A 16 éves beleegyezési korhatár bevezetése csökkentené a kiskorú sértettekre nehezedő nyomást, hogy bizonyítsák a gyakran bújtatott jellegű bűncselekményt" – írták még közleményükben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!