A szexuális bántalmazások ijesztően nagy része történik kiskorúak ellen Romániában

2023. március 01. – 13:20

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 70 civil szervezet arra kéri a parlamentet, hogy sürgősen emelje meg a beleegyezési korhatárt 16 évre a szexuális bűncselekményekre vonatkozó jogszabályokban – tájékoztatott szerdán a Filia Központ nevű nőjogi szervezet, ezt pedig az Agerpres szemlézte.

A civil szervezetek képviselői emlékeztetnek arra, hogy 2022-ben nőtt a szexuális bűncselekményekkel kapcsolatos feljelentések száma. A rendőrségen tavaly nyilvántartásba vett 1997 nemi erőszak közül 869-et kiskorúak ellen követték el, és az 1189 szexuális bántalmazás sértettjei közül közel 700-an voltak kiskorúak.

Az ügyészség 2022-ben 1773 személy ellen indított vizsgálatot nemi erőszak gyanújával, a szervezet szerint az eljárások 75 százalékát vádemelés nélkül lezárták, ugyanakkor a múlt év végén több mint 8700 nemi erőszakkal, szexuális bántalmazással vagy kiskorú elleni szexuális bűncselekménnyel kapcsolatos eljárás volt folyamatban, amelyek még nem jutottak el a vádemelésig – sorolta a közlemény a statisztikákat.

Az aláírók szerint a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélések gyakran rejtve maradnak, illetve “a felnőtt elkövetők és a gyermek áldozatok közötti egyenlőtlen hatalmi viszony miatt nehezen bizonyíthatóak”.

A 16 éves beleegyezési korhatár bevezetése csökkentené a kiskorú sértettekre nehezedő nyomást, hogy bizonyítsák a gyakran bújtatott jellegű bűncselekményt" – írták még közleményükben.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!