Kétévesre nő az örökbefogadáskor járó szabadság

2023. február 28. – 14:16

Másolás

Vágólapra másolva

Egy évről két évre növelik az összeszokási szabadság idejét örökbefogadások esetén. A képviselőház kedden döntő házként fogadta el az erről szóló törvénytervezetet, írta az Agerpres.

Az örökbefogadást szabályozó 2004/273-as törvényt módosító jogszabálytervezet értelmében két évig terjedő összeszokási szabadságra és havi juttatásra lesz jogosult a gyermeket örökbefogadó szülő.

Ion-Alin-Dan Ignat, a javaslatot előterjesztő Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője köszönetet mondott minden törvényhozónak, aki támogatta a javaslatot.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) frakcióvezetője, Antonio Andruşceac arról számolt be, hogy eleinte a munkaügyi bizottság egyes tagjainak ellenállásába ütközött a tervezet, mert „nem mindenki akarta megérteni, hogy nehezen beilleszkedő, esetenként pedig fogyatékkal élő gyerekekről van szó, és nem elég egy év helyrehozni, amit a társadalom elrontott”. Andruşceac hozzátette, a nehezen beilleszkedő gyerekeknek szükségük van arra, hogy két éven át a szülők fokozott figyelme irányuljon rájuk.

A javaslatot a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is támogatta. Több tízezer gyermek él intézetekben Romániában, ez a javaslat pedig egyenlő bánásmódot biztosít azoknak a szülőknek, akik örökbefogadnak, mondta korábban Irineu Darău USR-s szenátor, aki szerint jelenleg évente mintegy 600 család fogad örökbe.

A tervezetet a szenátus korábban már elfogadta, az alsóház most döntő fórumként szavazott róla. A képviselők 251 támogató szavazattal fogadták el a tervezetet, 13-an tartózkodtak, ketten ellene szavaztak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!