Kétévesre nő az örökbefogadáskor járó szabadság

2023. február 28. – 13:16

Másolás

Vágólapra másolva

Egy évről két évre növelik az összeszokási szabadság idejét örökbefogadások esetén. A képviselőház kedden döntő házként fogadta el az erről szóló törvénytervezetet, írta az Agerpres.

Az örökbefogadást szabályozó 2004/273-as törvényt módosító jogszabálytervezet értelmében két évig terjedő összeszokási szabadságra és havi juttatásra lesz jogosult a gyermeket örökbefogadó szülő.

Ion-Alin-Dan Ignat, a javaslatot előterjesztő Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője köszönetet mondott minden törvényhozónak, aki támogatta a javaslatot.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) frakcióvezetője, Antonio Andruşceac arról számolt be, hogy eleinte a munkaügyi bizottság egyes tagjainak ellenállásába ütközött a tervezet, mert „nem mindenki akarta megérteni, hogy nehezen beilleszkedő, esetenként pedig fogyatékkal élő gyerekekről van szó, és nem elég egy év helyrehozni, amit a társadalom elrontott”. Andruşceac hozzátette, a nehezen beilleszkedő gyerekeknek szükségük van arra, hogy két éven át a szülők fokozott figyelme irányuljon rájuk.

A javaslatot a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is támogatta. Több tízezer gyermek él intézetekben Romániában, ez a javaslat pedig egyenlő bánásmódot biztosít azoknak a szülőknek, akik örökbefogadnak, mondta korábban Irineu Darău USR-s szenátor, aki szerint jelenleg évente mintegy 600 család fogad örökbe.

A tervezetet a szenátus korábban már elfogadta, az alsóház most döntő fórumként szavazott róla. A képviselők 251 támogató szavazattal fogadták el a tervezetet, 13-an tartózkodtak, ketten ellene szavaztak.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!