Szászfenes új városrendezési terve csak az ingatlanbiznisznek kedvez, figyelmeztet több építész és környezetvédő

2023. február 27. – 12:50

Másolás

Vágólapra másolva

Állásfoglalásban hívja fel a figyelmet a jóváhagyás előtt álló szászfenesi Általános Városrendezési Terv (PUG) hiányosságaira több urbanizmussal foglalkozó szakember. Az aláírók konkrét javaslatokat fogalmaztak meg, és párbeszédre hívják a terv kidolgozóit és az önkormányzat képviselőit.

Az aláírók szerint az ország legnagyobb alvóvárosának nevezett, majdnem 53 ezer lakosú Szászfenes új városrendezési terve figyelmen kívül hagyja az értékes területeket a településen áthaladó Szamos és mellékfolyói mentén, nem fordít elég figyelmet az árvízveszélyre, és nem biztosít elegendő zöldövezetet a lakóterületek közelében. Egyetlen célja az, hogy a profitorientált ingatlanfejlesztést lehetővé tegye, és nem fordít elég figyelmet a lakhatási körülmények minőségének hosszú távú biztosítására, írják.

A szakemberek szerint fontos lenne, hogy a folyóvizek minél könnyebben hozzáférhetőek maradjanak a lakosság számára a parton kialakított gyalogos- és bicikliútvonalak által. Mint felhívják a figyelmet, a javasolt városrendezési tervben csak 15 méter széles sáv marad szabadon a Szamos-parton, ez pedig nem elég ahhoz, hogy gyalogos- és bicikliútvonalakat, továbbá játszótereket, szabadtéri sportolásra és más szabadidős tevékenységre alkalmas tereket alakítsanak ki a vízparton.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy az új Általános Városrendezési Terv a természet kárára lesz, a Hója-erdő mellé költöztetett több tízezer ember ugyanis tovább terheli majd a Kolozsvár felé vezető közúti forgalmat, illetve az erdőkre és rétekre is rányomja majd a bélyegét. Az ország egyik legszebb városkörnyéki tájáról van szó, kilátással a Kis-Szamosra és az Erdélyi Szigethegységre, hangsúlyozzák.

Miközben az esőzés rendszeresen árvízhez vezetett Szászfenesen, a városrendezési terv nem tartalmaz semmilyen útmutatást az árvízveszély csökkentésére, hangsúlyozzák az állásfoglalásban.

A közleményt Șerban Țigănaș és Adriana Măgerușan építészek, a Kolozsvári Műszaki Egyetem Építészeti és Városrendezési Karának oktatói, Adrian Dohotaru, a Fenntarthatóan Megszervezett Társadalom Egyesület (Asociația Societatea Organizată Sustenabil SOS) elnöke, Marius Moga építész, a Someș Delivery-t szervező miniMASS Egyesület elnöke és Radu Mititean, a Napoca kerékpáros klub (CCN) ügyvezető igazgatója írta alá.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!