Kiáradt a Béga, evakuálni kellett egy Temes megyei iskolaépületet

2023. február 27. – 14:07

Másolás

Vágólapra másolva

Kiáradt a Béga, ezért 65 óvodásnak, iskolásnak és tanügyi alkalmazottnak kellett elhagynia hétfőn egy iskolaépületet a Temes megyei Rekettyőn (Răchita), írja az Agerpres.

A katasztrófavédelem a helyszínen szivattyúkkal pumpálja a vizet, de megerősítették a település közelében levő gátat is, miután a folyó mintegy 100 méteres szakaszon kilépett a medréből.

A hatóságok közlése szerint a településen eddig öt gazdaságból kellett kiszivattyúzni a vizet, de víz alá került a Kladova-Dobosd megyei út is.

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) hétfőn vörös jelzésű árvízriasztást rendelt el a Béga folyó Facsád (Făget) és Bálinc (Balinţ) közötti szakaszára, mert a lehulló és a még érkező csapadék miatt a vízállás meghaladhatja a veszélyességi szintet. Hétfő déltől ugyanakkor narancssárga árvízriasztás érvényes a következő folyók vízgyűjtő medencéjére: Kraszna (Szatmár megye), Béga (Temes megye), Pogăniş, Berzava, Moraviţa (Krassó-Szörény és Temes megye).

Több Szatmár, Beszterce-Naszód, Bihar, Arad, Hunyad, Maros, Temes és Krassó-Szörény megyei folyóra sárga riasztás van érvényben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!