Azzal vádolja Dominic Fritzet a helyi PNL, hogy nem tartotta tiszteletben a román zászlót a kulturális főváros programsorozat hivatalos megnyitóján

2023. február 23. – 13:24

Másolás

Vágólapra másolva

Hazafiatlan magatartással, a Temesvár 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program átpolitizálásával vádolják Dominic Fritzet a PNL helyi önkormányzati tanácsosai – írja az MTI.

A PNL helyi politikusai azt vetik a németországi származású, az USR színeiben politizáló Dominic Fritz szemére, hogy az EKF-program elmúlt pénteken tartott nyitórendezvényein „nem tartották tiszteletben a román zászlót” és a román ortodox katedrálist függőkerttel, a szerb ortodox székesegyházat színpaddal takarták el.

A PNL Temes megyei szervezetének szerda esti közleményére hivatkozva az Agerpres azt írta, hogy a temesvári önkormányzati képviselői arra kérik a polgármestert, tegye közzé a nyitórendezvények költségvetését és az EKF-eseményeket szervező projektközpont nyújtson be részletes jelentést a helyi önkormányzati testületnek.

Azt állítják, hogy az ellenzéki USR színeiben mandátumot nyert Dominic Fritz az Európai Bizottság (EB) kérése és intelmei ellenére átpolitizálta az Európa Kulturális Fővárosa címet, és USR-s rendezvénysorozatként reklámozta az online térben.

A PNL szerint „minden kétség nélkül komoly és megalapozott viták” vannak a nyitórendezvénnyel kapcsolatosan, „azonosítani kell, ki és hol tévedett”. „Eddig bizalom volt bennünk, de íme, több millió eurót költöttek egy középszerű rendezvényre” – idézte az Agerpres a közleményt, melynek írói szerint a nyitógálán a szervezők protokollt, sőt, „olykor törvényt is sértettek”.

„Ahelyett, hogy fenntartották volna, támadták Temesvár értékeit: nem tartották tiszteletben a zászlót” – nyilatkozta az Agerpres szerint Cosmin Tabara PNL-s alpolgármester.

A Temesvár 2023 – Európa Kulturális Fővárosa programsorozat múlt pénteken tartott nyitóeseményén a fővédnökséget elvállaló Klaus Iohannis államfő nem volt személyesen jelen, de az alkalomra küldött üzenetében, akárcsak a többi felszólaló, a város etnikai és kulturális sokszínűségét hangsúlyozta. A németországi származású Dominic Fritz – akit 2020-ban a szavazatok 49 százalékával lett a város polgármestere – beszédét a román, magyar, német és angol nyelv váltogatásával mondta el.

„Büszkék vagyunk Temesvár minden közösségére: a magyarra, németre, zsidóra, szerbre, bolgárra, romára és sok másikra, akik évszázadok óta itt élnek egy folyamatos, építő párbeszédben” – mondta magyar nyelven a polgármester.

A nyitóhétvége programjait a temesvári önkormányzat 7,5 millió lejjel, a román művelődési minisztérium 800 ezer lejjel támogatta. A három nap alatt több mint harminc helyszínen 130 programot tartottak, a polgármester közlése szerint nagy sikerrel, több mint 60 ezer résztvevővel.

Temesvár az eredeti tervek szerint 2021-ben lett volna Európa egyik kulturális fővárosa, de a világjárvány miatt nem lehetett megtartani a rendezvényeket, így halasztást kért. A rendezvénysorozat előkészítését számos vita előzte meg, elsősorban az ellenzéki vezetésű helyi és a PNL-s vezetésű megyei önkormányzat között. A fő vitapont az volt, hogy a bukaresti kormány nem támogatja jelentőségéhez mérten a Temesvár 2023 – Európa Kulturális Fővárosa projektet.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!