Azzal vádolja Dominic Fritzet a helyi PNL, hogy nem tartotta tiszteletben a román zászlót a kulturális főváros programsorozat hivatalos megnyitóján

2023. február 23. – 13:24

Másolás

Vágólapra másolva

Hazafiatlan magatartással, a Temesvár 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program átpolitizálásával vádolják Dominic Fritzet a PNL helyi önkormányzati tanácsosai – írja az MTI.

A PNL helyi politikusai azt vetik a németországi származású, az USR színeiben politizáló Dominic Fritz szemére, hogy az EKF-program elmúlt pénteken tartott nyitórendezvényein „nem tartották tiszteletben a román zászlót” és a román ortodox katedrálist függőkerttel, a szerb ortodox székesegyházat színpaddal takarták el.

A PNL Temes megyei szervezetének szerda esti közleményére hivatkozva az Agerpres azt írta, hogy a temesvári önkormányzati képviselői arra kérik a polgármestert, tegye közzé a nyitórendezvények költségvetését és az EKF-eseményeket szervező projektközpont nyújtson be részletes jelentést a helyi önkormányzati testületnek.

Azt állítják, hogy az ellenzéki USR színeiben mandátumot nyert Dominic Fritz az Európai Bizottság (EB) kérése és intelmei ellenére átpolitizálta az Európa Kulturális Fővárosa címet, és USR-s rendezvénysorozatként reklámozta az online térben.

A PNL szerint „minden kétség nélkül komoly és megalapozott viták” vannak a nyitórendezvénnyel kapcsolatosan, „azonosítani kell, ki és hol tévedett”. „Eddig bizalom volt bennünk, de íme, több millió eurót költöttek egy középszerű rendezvényre” – idézte az Agerpres a közleményt, melynek írói szerint a nyitógálán a szervezők protokollt, sőt, „olykor törvényt is sértettek”.

„Ahelyett, hogy fenntartották volna, támadták Temesvár értékeit: nem tartották tiszteletben a zászlót” – nyilatkozta az Agerpres szerint Cosmin Tabara PNL-s alpolgármester.

A Temesvár 2023 – Európa Kulturális Fővárosa programsorozat múlt pénteken tartott nyitóeseményén a fővédnökséget elvállaló Klaus Iohannis államfő nem volt személyesen jelen, de az alkalomra küldött üzenetében, akárcsak a többi felszólaló, a város etnikai és kulturális sokszínűségét hangsúlyozta. A németországi származású Dominic Fritz – akit 2020-ban a szavazatok 49 százalékával lett a város polgármestere – beszédét a román, magyar, német és angol nyelv váltogatásával mondta el.

„Büszkék vagyunk Temesvár minden közösségére: a magyarra, németre, zsidóra, szerbre, bolgárra, romára és sok másikra, akik évszázadok óta itt élnek egy folyamatos, építő párbeszédben” – mondta magyar nyelven a polgármester.

A nyitóhétvége programjait a temesvári önkormányzat 7,5 millió lejjel, a román művelődési minisztérium 800 ezer lejjel támogatta. A három nap alatt több mint harminc helyszínen 130 programot tartottak, a polgármester közlése szerint nagy sikerrel, több mint 60 ezer résztvevővel.

Temesvár az eredeti tervek szerint 2021-ben lett volna Európa egyik kulturális fővárosa, de a világjárvány miatt nem lehetett megtartani a rendezvényeket, így halasztást kért. A rendezvénysorozat előkészítését számos vita előzte meg, elsősorban az ellenzéki vezetésű helyi és a PNL-s vezetésű megyei önkormányzat között. A fő vitapont az volt, hogy a bukaresti kormány nem támogatja jelentőségéhez mérten a Temesvár 2023 – Európa Kulturális Fővárosa projektet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!