A vér nem víz – ezt bizonyítja Románia és Moldovai Köztársaság kapcsolata is Maia Sandu szerint

2023. február 23. – 17:09

Másolás

Vágólapra másolva

A Moldovai Köztársaság elnökét fogadta csütörtökön a Cotroceni-palotában Klaus Iohannis. Maia Sandu munkalátogatásra érkezett Bukarestbe.

“Egyesek azt szerették volna, hogy országunk elbukjon, és a Kreml bábkormánya kerüljön Chișinăuba” – nyilatkozta a moldovai elnök csütörtökön a Klaus Iohannisszal tartott közös sajtótájékoztatóján. Sandu szerint országa példátlan kihívásokkal néz szembe, de országa talpon maradt, ami annak is köszönhető, hogy Románia “őszintén és önzetlenül mellettük áll”. Elmondta, Románia adott számukra áramot és földgázt, amikor a tél előestéjén a Kreml energetikai zsarolásával találták szembe magukat. Ezzel szerinte lehetővé vált, hogy a Moldovai Köztársaság gázellátását ne csak a Gazprom biztosítsa. “Az ország történetében először sikerült ezt elérnünk” – jegyezte meg.

“Ahogy (Bogdan) Aurescu miniszter tréfásan megjegyezte, a Moldovai Köztársaság valószínűleg az egyetlen ország a világon, amelynek egyszerre két külügyminisztere van. És mi köszönjük Romániának, hogy barátunk és az ügyünk védelmezője volt” – mondta a Moldovai Köztársaság elnöke.

“Tudjuk, hogy a vér nem víz, és a mi kapcsolatunk a legjobb bizonyíték erre az igazságra” – tette hozzá Maia Sandu, aki szerint így szinte természetes, hogy az új moldovai miniszterelnök, Dorin Recean első útja is Bukarestbe vezet majd a jövő héten. Az elnök szerint az országa közeledését Romániához beárnyékolja az egy éve tartó háborúnak a tragédiája.

Maia Sandu emlékeztetett, hogy a háború kezdetén Moldova volt Ukrajna legsebezhetőbb szomszédja. Ám ez szerinte megváltozott. "Most már felkészültebbek vagyunk, erősítjük a védelmi képességünket, új energiaforrásokra támaszkodhatunk, megnöveltük az Európai Unióba irányuló exportot, ellenállóbbak és erősebbek vagyunk" – fogalmazott a moldovai elnök.

A Moldovai Köztársaság demokratikus rendjét veszélyeztető külső fenyegetések különösen aggasztóak – jelentette ki Klaus Iohannis a találkozó utáni sajtónyilatkozatában. Az államfő emlékeztetett arra, hogy múlt év február 24-én támadta meg Oroszország Ukrajnát. “Történelmi méretű válságos időszakon megyünk keresztül” – jellemezte az azóta eltelt egy évet.

Iohannis ismételten megerősítette, hogy Románia határozottan elítéli Oroszországnak a Moldova destabilizálására irányuló kísérleteit. “A Moldovai Köztársaság nincs egyedül ezekkel a provokációkkal szemben” – jelentette ki. Hozzátette, hogy Románia továbbra is figyelemmel kíséri Oroszország hibrid hadviselését, amely a háború egyéves évfordulójához közeledve egyre intenzívebbé válik.

'A destabilizációs kísérleteket segíti az oroszbarát propaganda, amelynek célja az Oroszország számára hasznos narratívák terjesztése, valamint egységünk és szolidaritásunk megbontása. De mi nem fogunk engedni' – fogalmazott az államfő.

Emlékeztetett arra, hogy Románia eddig is szorgalmazta és továbbra is támogatni fogja, hogy 'az Európai Unió szankciókkal sújtsa azokat, akik destabilizálni akarják Moldovát és aláássák az alkotmányos rendet és a jogállamiságot". Hozzátette, hogy Bukarest továbbra is határozottan támogatja a Moldovai Köztársaság szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartását a nemzetközileg elismert határain belül. Iohannis ugyanakkor ismételten a támogatásáról biztosította Chişinău “felelős álláspontját” a trasznisztriai kérdésben.

Sajtónyilatkozata végén az államfő elmondta, hogy Románia az Európai Unió és a NATO rendelkezésére álló eszközökkel is igyekszik megerősíteni Moldova ellenálló képességét minden külső fenyegetéssel szemben. Felidézte, hogy Bukarest az ukrajnai háború kezdetétől a Moldovai Köztársaság védelmében is határozottan fellépett.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!