El kell távolítani a magyar feliratot Gyergyóremete polgármesteri hivataláról

2023. február 17. – 11:32

El kell távolítani a magyar feliratot Gyergyóremete polgármesteri hivataláról
A gyergyóremetei községháza – Fotó: gyergyoremete.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította a bukaresti fellebbviteli bíróság csütörtökön a gyergyóremetei polgármester fellebbezését, így a polgármesteri hivatal homlokzatáról el kell távolítani a magyar nyelvű feliratot.

Az ítéletről a felperes Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) elnöke, Dan Tanasă számolt be a blogján.

Az ADEC 2019-ben perelte be a Hargita megyei település RMDSZ-es polgármesterét, amiért a hivatalra csak magyarul került ki a „községháza” felirat. A bukaresti törvényszék alapfokon a felirat eltávolítására kötelezte Laczkó-Albert Elemér polgármestert, aki fellebbezett az ítélet ellen. Ezt a fellebbezést utasította el csütörtökön a bukaresti fellebbviteli bíróság.

Dan Tanasă egyesülete 2020-ban is pert nyert Gyergyóremete polgármestere ellen, akkor a tét a polgármesteri hivatal elé kitűzött székely, a magyar, valamint a községi zászló eltávolítása volt.

2019-ben szintén Tanasă feljelentése nyomán bírságolta meg az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Laczkó-Albert Elemért, mert a 99,2 százalékban magyarok által lakott Gyergyóremete havilapját csak magyarul adták ki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!