Holttestekből kiműtött defibrillátorokkal csaltak, majd illegális építkezésbe kezdtek a pénzből

2023. február 17. – 13:03

Másolás

Vágólapra másolva

A Brassói Regina Maria Katonai Kórház és a Iaşi-i Szent Spiridon Sürgősségi Kórház érintett abban az ügyben, amelynek gyanúsítottjai állítólag holttestekből kiműtött defibrillátorokat és szívritmus-szabályozókat ültettek be pácienseikbe olyan áron, mintha a készülékek újak lennének.

Az érintetteket hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával, vesztegetéssel, okirathamisítással, hamis okirat felhasználásával és csalással gyanúsítják, írta a rendőrség közleménye alapján az Agerpres. A gyanúsítottak a bűncselekményekből származó pénzből állítólag házépítésbe kezdtek egy természetvédelmi területen, és kenőpénzt ajánlottak fel a helyi hatóságoknak a szükséges engedélyek megszerzéséért.

A gazdasági rendőrség munkatársai és a legfőbb ügyészség ügyészei összesen 24 helyszínen tartanak házkutatást Iaşi, Brassó és Neamţ megyében. A házkutatások cégek székhelyén, magánlakásokban, több község polgármesteri hivatalában, néhány kórházban és egy civil szervezetnél zajlanak.

A rendőrség közleménye szerint olyan orvosok ellen nyomoznak, akik a gyanú szerint az orvosi eszközök – szívritmus-szabályozók és defibrillátorok – használatára vonatkozó előírások megsértésével hajtottak végre műtéteket, amivel károsították vagy veszélyeztették a pácienseik testi épségét, egészségét vagy életét.

A G4media.ro értesülései szerint eddig 170 olyan pácienst azonosítottak, akikbe használt orvosi eszközöket ültettek be.

A rendőrség szerint a gyanúsítottak az építkezési szabályokat is megsértették egy természetvédelmi területen található épülettel kapcsolatban.

Az egészségügyi minisztérium péntek délelőtt arról tájékoztatott, hogy törvényes hatáskörének megfelelően válaszolt az igazságügyi szervek összes megkeresésére ebben az ügyben. A tárca közölte, hogy folyamatosan dolgozik az egészségügyi rendszer működését és a betegek biztonságát veszélyeztető korrupciós cselekmények megelőzésén és leküzdésén.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!