A romániai tizenévesek több mint egyharmada kapott már kéretlen szexuális tartalmú üzeneteket interneten

2023. február 16. – 14:39

Másolás

Vágólapra másolva

A tizenévesek több mint egyharmada (35,6 százaléka) kapott már kéretlen szexuális tartalmú üzeneteket interneten – derül ki a World Vision Románia online felmérésének csütörtökön közzétett adataiból, amelyeket az Agerpres szemlézett.

Az elsősorban sérülékeny helyzetű gyermekek jogaiért dolgozó civil szervezet felmérése szerint a hazai tinédzserek közel egyötödét kérték már fel interneten szexuális interakciókra. Tízből négy (39 százalék) válaszadó ismer hasonló korú fiatalt, aki szexuális tartalmú üzeneteket kapott az interneten. További 5 százalékukat fenyegették meg azzal, hogy meztelen fotókat osztanak meg róluk vagy meg is osztottak róluk meztelen fotókat.

A tizenévesek egyharmadának (33,5 százalékának) van olyan iskolatársa vagy barátja, akit bosszúpornó közzétételével fenyegettek meg, vagy akiről tettek közzé meztelen képet a beleegyezése nélkül.

A felmérés szerint tízből több mint hét (71,5 százalék) fiatal kapott már privát üzeneteket, ismerősnek jelöléseket vagy online kommentárokat ismeretlen felnőttektől. Kétharmaduk (67 százalékuk) szerint az internetes zaklatások többségét ismeretlenek követik el, de 27 százalékuk szembesült már internetes zaklatással ismerősök (szomszédok, osztálytársak, távoli rokonok) részéről is.

A World Vision Románia online kérdőívét kitöltő tizenévesek 73,8 százaléka vidéki, 21,2 városi fiatal volt; 76,4 százalék középiskolás, 22 százalékuk 5-8. osztályba jár, 1,6 százalékuk pedig frissen érettségizett.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!