Összeférhetetlenséggel gyanúsítja a feddhetetlenségi ügynökség Bukarest főpolgármesterét

2023. február 16. – 14:20

Másolás

Vágólapra másolva

Összeférhetetlenség és érdekellentét gyanújával feljelentette az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) a legfőbb ügyészségen Bukarest USR-s főpolgármesterét, Nicuşor Dant, írja az Agerpres.

Az ANI szerint az elöljáró a főpolgármesteri mandátuma alatt törvénysértő módon a városházának alárendelt négy másik intézményben is vezetői tisztséget töltött be, meghatalmazás nélkül. Emellett az ügynökség szerint érdekellentét jött létre azáltal, hogy Nicuşor Dan a parkfenntartásért felelős városházi igazgatóság (ALPAB) vezetői minőségében 3 millió lejes költségvetés-kiegészítést kért a városházától az igazgatóság számára, majd főpolgármesterként eleget is tett a saját kérésének.

Az ANI szerint a ALPAB költségvetésének kiegészítése miatt a főpolgármester hivatali visszaéléssel gyanúsítható. Hivatali visszaélésnek minősül az ügynökség szerint az is, hogy Nicuşor Dan a főpolgármesteri hivatallal fizettetett ki egy bírságot, amit magánszemélyként kapott egy közintézménytől, és a bírságot a városháza jogi osztályával fellebbeztette meg.

A főpolgármester csütörtökön a Facebook-oldalán reagált az ANI közleményére. Bejegyzése szerint az ügynökség tévesen értelmezi a törvényt, ezért meg fogja támadni a bíróságon a jelentését.

Nicuşor Dan emlékeztetett arra, hogy a főpolgármesteri hivatalnak alárendelt intézmények igazgatói tisztségének megüresedése esetén a főpolgármester átveheti az intézmények javadalmazás nélküli irányítását. A bírsággal kapcsolatban pedig közölte: ezt az építkezési felügyelőség nem „Nicuşor Danra, a magánszemélyre”, hanem a főpolgármesteri hivatalra szabta ki. „Ezt a bíróság is megerősítette” – írta az elöljáró.

Dan feljelentése Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke szerint az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) átpolitizálását bizonyítja. Drulă szerint az igazságszolgáltatás, valamint az ellenőrző szervek a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt politikai kontrollja alatt vannak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!