Összeférhetetlenséggel gyanúsítja a feddhetetlenségi ügynökség Bukarest főpolgármesterét

2023. február 16. – 14:20

Másolás

Vágólapra másolva

Összeférhetetlenség és érdekellentét gyanújával feljelentette az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) a legfőbb ügyészségen Bukarest USR-s főpolgármesterét, Nicuşor Dant, írja az Agerpres.

Az ANI szerint az elöljáró a főpolgármesteri mandátuma alatt törvénysértő módon a városházának alárendelt négy másik intézményben is vezetői tisztséget töltött be, meghatalmazás nélkül. Emellett az ügynökség szerint érdekellentét jött létre azáltal, hogy Nicuşor Dan a parkfenntartásért felelős városházi igazgatóság (ALPAB) vezetői minőségében 3 millió lejes költségvetés-kiegészítést kért a városházától az igazgatóság számára, majd főpolgármesterként eleget is tett a saját kérésének.

Az ANI szerint a ALPAB költségvetésének kiegészítése miatt a főpolgármester hivatali visszaéléssel gyanúsítható. Hivatali visszaélésnek minősül az ügynökség szerint az is, hogy Nicuşor Dan a főpolgármesteri hivatallal fizettetett ki egy bírságot, amit magánszemélyként kapott egy közintézménytől, és a bírságot a városháza jogi osztályával fellebbeztette meg.

A főpolgármester csütörtökön a Facebook-oldalán reagált az ANI közleményére. Bejegyzése szerint az ügynökség tévesen értelmezi a törvényt, ezért meg fogja támadni a bíróságon a jelentését.

Nicuşor Dan emlékeztetett arra, hogy a főpolgármesteri hivatalnak alárendelt intézmények igazgatói tisztségének megüresedése esetén a főpolgármester átveheti az intézmények javadalmazás nélküli irányítását. A bírsággal kapcsolatban pedig közölte: ezt az építkezési felügyelőség nem „Nicuşor Danra, a magánszemélyre”, hanem a főpolgármesteri hivatalra szabta ki. „Ezt a bíróság is megerősítette” – írta az elöljáró.

Dan feljelentése Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke szerint az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) átpolitizálását bizonyítja. Drulă szerint az igazságszolgáltatás, valamint az ellenőrző szervek a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt politikai kontrollja alatt vannak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!