Új szabályok szerint hallgatják ki ezután a kiskorúakat a bíróságon

2023. február 15. – 15:53

Másolás

Vágólapra másolva

Döntő házként elfogadta szerdán a képviselőház a büntetőeljárási törvénykönyv kiskorúak kihallgatására vonatkozó módosításait, írja az Agerpres.

Az új szabályok szerint a 14 éven aluli gyermekek sértettként vagy tanúként való kihallgatásán jelen kell lennie valamelyik szülőnek, a gyámnak vagy állami gondozott kiskorú esetén az állami nevelőotthon képviselőjének, illetve egy pszichológusnak is. Az igazságügyi intézmény által kirendelt pszichológusnak az eljárás teljes ideje alatt szakértői támogatást kell biztosítania a gyermek számára.

Ha a szülő, gyám vagy a nevelőotthon képviselője nem tud jelen lenni a kihallgatáson, vagy az ügyben gyanúsítottként, vádlottként, sértettként, polgári peres félként vagy tanúként érintett, illetve ha alapos a gyanú, hogy befolyásolhatja a kiskorú tanúvallomását, akkor a kihallgatást a gyámhatóság képviselője vagy a kiskorú egy hozzátartozója, illetve a kirendelt pszichológus jelenlétében kell megtartani, áll még a módosításban.

Továbbá, ha az állami gondozásban lévő gyermek kihallgatása összefüggésben áll a neveléséért felelős állami intézmény tevékenységével, akkor az intézmény képviselőjét a gyámhatóság képviselője vagy a kiskorú egyik hozzátartozója helyettesíti.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!