A romániai vasútvonalak 73 százalékának lejárt a tervezett élettartama

2023. február 14. – 20:43

Másolás

Vágólapra másolva

A következő két évre előirányzott forrásokból mindössze 33 kilométernyi vasút felújítására telik, ami alig több mint 3 ezreléke a romániai pályáknak, miközben azok 73 százalékának lejárt a tervezett élettartama, írta meg az MTI a Digi24.ro összeállítása alapján.

Az állami számvevőszék 2021-es kimutatásra és a szállítási minisztérium által közölt adatokra hivatkozva a lap azt írta, hogy Románia 13 500 kilométernyi hosszúságú pályahálózattal rendelkezik, ebből 9829 kilométernyi vasúti pályának lejárt az élettartama. A 17 694 híd és palló közül, amelyek élettartamát 40 évben határozták meg, 9223 (52 százalék) szorul felújításra. A vasúti töltések 61 százalékának, az alagutak 35 százalékának, a jelzőberendezések 84 százalékának, a felsővezetékek 76 százalékának, a transzformátorállomások 65 százalékának lejárt a tervezett élettartama – sorolta a Digi24.ro.

A vasúti hidak 41,6 százaléka több mint száz éve épült. A lap megpróbálta kideríteni, hogy a hidak közül mennyi számít veszélyesnek, de a szállításügyi minisztérium kitérő választ adott erre a kérdésre. A tárca arra hivatkozott, hogy a szakma által használt szabványokban nem léteznek olyan paraméterek, amelyek alapján „veszélyességi kategóriákba” lehetne sorolni a vasúti hidakat. A miniszterelnöki vizsgálóbizottság egy 2019-es jelentésében azonban az szerepel, hogy a pályavasúti táraság 1171 veszélyes pályaszakaszt tart nyilván, amelyek együttes hossza 592 kilométert tesz ki.

A 2014-2018-as időszakban 43 kilométernyi vasúti pályát korszerűsítettek, az idei és jövő évi költségvetésben 32,5 kilométernyi vasúti pálya felújítására irányoztak elő pénzt.

A Digi24.ro megkeresésére Radu Berceanu volt szállítási miniszter a politikai döntéshozók rövidtávú politikai érdekeivel magyarázta a vasút örökös alulfinanszírozását. Szerinte a közpénzeket mindig szívesebben költötték bérekre és nyugdíjakra, mint beruházásokra, ezért van 1 millió 300 ezer közalkalmazottja Romániának, amikor 800 ezer is elegendő lenne.

Ludovic Orban korábbi szállítási miniszter, volt miniszerelnök szerint a bukaresti pénzügyminisztérium mindig talált más prioritást, amikor a vasút karbantartására kértek pénzt, holott a pályafelújításra európai forrásokat is le lehetne hívni.

Az Adevarul című lap januárban megállapította: a román vasúti infrastruktúra elhanyagoltsága oda vezetett, hogy ma lassabban, óránként 45 kilométeres átlagsebességgel közlekednek a vonatok, mint száz évvel ezelőtt, amikor a korabeli sajtó szerint a személyszállításban óránként 50-60 kilométeres átlagot értek el a vonatok.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!