Közepes erősségű földrengés volt Romániában, Kolozsváron is érezni lehetett

2023. február 13. – 17:23

Másolás

Vágólapra másolva

A Richter-skála szerint 5,2-es erősségű földrengés volt hétfőn, romániai idő szerint 16 óra 58 perckor Olténiában, Gorj megyében, 13,2 km-es mélységben – közölte az Országos Földfizikai Intézet.

A mozgást Kolozsváron is érezni lehetett, a szerkesztőségünkben is észleltük, bár a földrengés epicentruma 179 kilométerre volt a várostól. A Libertatea azt írja, többen is jelezték a közösségi médiában, hogy a rengést Târgu Jiuban, Craiován, Temesváron és Nagyszebenben is lehetett érezni. A rengés epicentrumától Nagyszeben 102 kilométerre, Craiova 107 kilométerre, Temesvár 166 kilométerre van. A Facebookon többen is jelezték, hogy Marosvásárhelyen is lehetett érezni néhány másodpercig a mozgást. A Hotnews összefoglalójából pedig az derül ki, Szerbiában és Bulgáriában is észlelték a földrengést, Belgrádból is jeleztek észlelést a szerb Blic szerint.

Forrás: Országos Földtani Intézet
Forrás: Országos Földtani Intézet

A földtani intézet tájékoztatása szerint 17 óra 21 perckor egy 3,0 erősségű utórengés követte a földmozgást. Eszerint 17 óra 13 perckor egy 2,4-es erősségű utórengés is volt. Előbbi 5 kilométer mélységben, utóbbi 15 kilométer mélységben történt.

A katasztrófavédelmi főigazgatóság tájékoztatása szerint 17 óra 15 percig nem érkezett érkezett hívás a 112-es segélyhívón keresztül. Addig sem anyagi kárról, sem sérültekről nem érkezett bejelentés.

„Târgu Jiu környéke ismert szeizmikus térség, gyakran fordulnak elő ott földrengések. (...) A törökországi földrengések természetesen feszültséget okoztak, de nem kell aggódni. Nem lehet összefüggés az itteni szeizmikus tevékenység és a Törökországban történtek között” – nyilatkozta a földmozgással kapcsolatban a Libertateának Gheorghe Mărmureanu, az országos földtani intézet tiszteletbeli igazgatója. Mihai Diaconescu szeizmológiás hasonlóan nyilatkozott az Antena 3 televiziónak. A szakértő szerint a térségben időről időre előfordulnak 4-es és 5-ös erősségű rengések. Állítása szerint az ország délnyugati részén bekövetkező földmozgások inkább az olaszországi (és a környező térségben lévő) tektonikus rendszerekkel hozható összefüggésbe. A horvát földtani szolgálat egyébként a Twitteren azt közölte, romániai idő szerint 17 óra 17 perckor Sziszek közelében 3,6-os erősségű földmozgás volt.

Romániában 2022. legnagyobb szeizmikus mozgását november 3-án mérték Vrancea megyében, az 5,4-es erősségű volt. 2021-ben a legnagyobb földrengés 4,7-es erősségű volt és május 26-án következett be.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!