Közepes erősségű földrengés volt Romániában, Kolozsváron is érezni lehetett

2023. február 13. – 17:23

Másolás

Vágólapra másolva

A Richter-skála szerint 5,2-es erősségű földrengés volt hétfőn, romániai idő szerint 16 óra 58 perckor Olténiában, Gorj megyében, 13,2 km-es mélységben – közölte az Országos Földfizikai Intézet.

A mozgást Kolozsváron is érezni lehetett, a szerkesztőségünkben is észleltük, bár a földrengés epicentruma 179 kilométerre volt a várostól. A Libertatea azt írja, többen is jelezték a közösségi médiában, hogy a rengést Târgu Jiuban, Craiován, Temesváron és Nagyszebenben is lehetett érezni. A rengés epicentrumától Nagyszeben 102 kilométerre, Craiova 107 kilométerre, Temesvár 166 kilométerre van. A Facebookon többen is jelezték, hogy Marosvásárhelyen is lehetett érezni néhány másodpercig a mozgást. A Hotnews összefoglalójából pedig az derül ki, Szerbiában és Bulgáriában is észlelték a földrengést, Belgrádból is jeleztek észlelést a szerb Blic szerint.

Forrás: Országos Földtani Intézet
Forrás: Országos Földtani Intézet

A földtani intézet tájékoztatása szerint 17 óra 21 perckor egy 3,0 erősségű utórengés követte a földmozgást. Eszerint 17 óra 13 perckor egy 2,4-es erősségű utórengés is volt. Előbbi 5 kilométer mélységben, utóbbi 15 kilométer mélységben történt.

A katasztrófavédelmi főigazgatóság tájékoztatása szerint 17 óra 15 percig nem érkezett érkezett hívás a 112-es segélyhívón keresztül. Addig sem anyagi kárról, sem sérültekről nem érkezett bejelentés.

„Târgu Jiu környéke ismert szeizmikus térség, gyakran fordulnak elő ott földrengések. (...) A törökországi földrengések természetesen feszültséget okoztak, de nem kell aggódni. Nem lehet összefüggés az itteni szeizmikus tevékenység és a Törökországban történtek között” – nyilatkozta a földmozgással kapcsolatban a Libertateának Gheorghe Mărmureanu, az országos földtani intézet tiszteletbeli igazgatója. Mihai Diaconescu szeizmológiás hasonlóan nyilatkozott az Antena 3 televiziónak. A szakértő szerint a térségben időről időre előfordulnak 4-es és 5-ös erősségű rengések. Állítása szerint az ország délnyugati részén bekövetkező földmozgások inkább az olaszországi (és a környező térségben lévő) tektonikus rendszerekkel hozható összefüggésbe. A horvát földtani szolgálat egyébként a Twitteren azt közölte, romániai idő szerint 17 óra 17 perckor Sziszek közelében 3,6-os erősségű földmozgás volt.

Romániában 2022. legnagyobb szeizmikus mozgását november 3-án mérték Vrancea megyében, az 5,4-es erősségű volt. 2021-ben a legnagyobb földrengés 4,7-es erősségű volt és május 26-án következett be.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!