2500 euró egy vizsgáért? Súlyos vádakkal plakátolták tele az egyik temesvári egyetemet

2023. február 13. – 15:29

Másolás

Vágólapra másolva

A Temesvári „Victor Babeș” Orvostudományi és Gyógszerészeti Egyetem korrupt oktatóinak listájával plakátolták tele múlt héten a fogorvosi kar épületét és a korrupcióellenes ügyészség (DNA) székhelye előtti villanyoszlopokat. A vádak szerint a megnevezett tanárok 150 és 2500 euró közötti összeget kérnek egy-egy sikeres vizsgáért. A dékán szerint pusztán lejáratásról van szó.

Az Evenimentul Zilei megkereste az érintetteket, akik közül ketten szólaltak meg. C. S. professzor úgy véli, a vád a személye elleni közvetlen támadás azoktól, akiknek nem tetszik, hogy ő lett a fogorvosi rendelők és a fogorvosok engedélyezéséért felelős Fogorvosi Kollégium elnöke. A kollégium új alelnöke egyébként C. B., akinek a neve szintén szerepel a feketelistán.

A csúszópénz kérésével szintén meggyanúsított Meda Negruțiu, a fogorvosi kar dékánja is azt mondta, hogy nem a diákok tiltakozó akciójáról van szó, hanem a Fogorvosi Kollégium régi vezetőségének leváltása körüli botrány része a plakátolás.

Hasonló megmozdulás már többször történt a temesvári orvosin, 2011-ben nem hivatalos vizsgadíjak miatt írták ki egy oktató nevét az egyetem falára, 2019-ben pedig #stopcorruption jelszóval szintén tanárok nevét plakátolták ki a városban. 2013-ban az egyetem egyik oktatója ellen eljárás is indult csúszópénz elfogadása miatt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!