Felháborodott néhány nagyszebeni szülő, hogy ukrajnai menekült gyereket helyeztek el a város egyik bölcsődéjében

2023. február 10. – 17:40

Másolás

Vágólapra másolva

Felháborodást váltott ki több szülőben, hogy a nagyszebeni 15-os számú óvodába beírattak három ukrán menekült gyermeket, miközben a helyieknek sincs elegendő hely az óvoda alárendeltségébe tartozó bölcsődékben, várólistát vezetnek a beiratkozásnál – írja a Turnul Sfatului.

A szülők szerint igazságtalan, hogy a nagyszebeni családoknak sok eseteben várólista van a nagyszebeni bölcsődékben, miközben ott élnek és dolgoznak, és már bölcsődei korú a gyerekük. Az egyik szülő a helyi sajtónak kiküldött levelében azt állítja, hogy az említett 15-ös számú állami óvoda bölcsődéjébe 150 „román gyermek van a várólistán”.

A Szeben Megyei Tanfelügyelőség tájékoztatása szerint a menekült státusz birtokában az ukrajnai gyerekek olyan póthelyekre jogosultak, amelyeknek semmi közük a nagyszebeni gyerekeknek szánt helyekhez. Constantin Dincă tanfelügyelő szerint ezek az ukrán gyerekek nem foglalták el senki helyét.

A lap megjegyzi, jelenleg 85 ukrajnai menekült gyerek tanul a Szeben megyei oktatási intézményekben (6 bölcsődében, 46 óvodában, 26 elemi iskolában, 5 gimnáziumban, 2 középiskolában), a többségük Nagyszebenben.

Az említett 15-ös számú óvoda igazgatója azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az egyik gyereket már áthelyezték a 43-as számú óvodába, a másik a 2022/2023-as tanévben egyszer sem látogatta az intézményt, míg a harmadik is csak két nap (egy napot januárban és egy napot februárban) volt bent az idei tanévben, tehát gyakorlatilag nem járnak bölcsődébe. Ráadásul naponta 1-3 órát töltött bent, nem foglalja el egyetlen román gyereknek sem az ágyát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!