Iohannis is tárgyalt Zelenszkijjel Brüsszelben

2023. február 9. – 20:03

Másolás

Vágólapra másolva

Nem csak Orbán Viktor tárgyalt Brüsszelben az Európai Tanács rendkívüli ülése alkalmából Volodimir Zelenszkijjel csütörtökön, hanem az európai vezetők egy csoportjával Klaus Iohannis is találkozott az ukrán elnökkel – írja az Agerpres.

Klaus Iohannis államfő, valamint Ulf Kristersson svéd, Pedro Sanchez spanyol, Mateusz Morawiecki lengyel, Giorgia Meloni olasz és Mark Rutte holland miniszterelnök az európai vezetők közül elsőként találkozott az ukrán elnökkel az Európai Tanács Brüsszelben zajló rendkívüli ülésén.

Fotó: presidency.ro
Fotó: presidency.ro

Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint a román államfő üdvözölte ukrán hivatali kollégájának jelenlétét az EU-csúcson, ami szerinte újabb bizonyítéka annak, hogy a tagállamok szorosan együttműködve támogatják az ukrán népet az Oroszország által kirobbantott háborúval szemben.

„Klaus Iohannis hangsúlyozta az Ukrajnának nyújtott európai támogatás fenntartásának jelentőségét minden szinten, kiemelve e tekintetben Románia, mint szomszédos és baráti állam szolidaritását és fellépését” – számolt be a közlemény.

Iohannis hangsúlyozta, hogy Románia humanitárius és gazdasági támogatást egyaránt nyújtott a szomszédos országnak, megkönnyítette az ukrajnai gabonaexportot és egyengette Ukrajna Európa felé vezető útját is.

Az államfő amellett érvelt, hogy fenn kell tartani az Oroszországra gyakorolt nyomást, többek között további szankciók révén.

A román elnök ugyanakkor arról biztosította Volodimir Zelenszkijt, hogy Románia támogatja az ukrán béketerveket – olvasható az elnöki hivatal közleményében.

Zelenszkij tolmácsolta az ukrán nép köszönetét az Európai Uniótól, illetve a tagállamoktól kapott támogatásért, és meggyőződését fejezte ki, hogy ez a támogatás továbbra sem lankad.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!