Feloldotta szerdán a bukaresti törvényszék a Victor Piţurcă hatósági felügyeletét

2023. február 8. – 19:20

Másolás

Vágólapra másolva

Feloldotta szerdán a bukaresti törvényszék a Victor Piţurcă ellen elrendelt hatósági felügyelete, írja az Agerpres. A román labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitánya ellen befolyás vásárlásának gyanújával vizsgálódik a korrupcióellenes ügyészség (DNA), és hatósági felügyelet alá helyezték, Piţurcă azonban megtámadta a döntést, és a törvényszék helyt adott a keresetének, eltörölve a hatósági felügyeletet.

Ugyanabban az ügyben a Romarm védelmi ipari állami vállalatcsoport vezérigazgatója, Gabriel Ţuţu és Victor Piţurcă fia, Alexandru Piţurcă ellen is bűnvádi eljárás indult, ők hatósági felügyelet alatt vannak. Gabriel Ţuţu ellen hivatali visszaélés, befolyással üzérkedés és közokirat-hamisítás, Alexandru Piţurcă ellen befolyás vásárlásának gyanúja miatt vizsgálódnak az ügyészek.

A vádhatóság szerint a Covid19-járvány idején, 2020 márciusa és 2021 szeptembere között Gabriel Ţuţu a Romarm vezetőjeként a törvényi előírásokat megszegve két közbeszerzési szerződést írt alá egy több cégből álló társulással védőmaszkok gyártására szolgáló hét gép megvásárlására, amelyek azonban nem feleltek meg a szabványoknak. A konzorciumot alkotó cégek egyike Alexandru Piţurcă ellenőrzése alatt állt.

A két szerződéssel 8.647.584 lejes kárt okoztak a Romarmnak, ennyibe kerültek ugyanis a gépek, a megvásárolt alapanyagok, illetve az utólag beszerzett alkatrészek és a kapcsolódó szolgáltatások.

A DNA szerint ugyanakkor 2020. március 19-e és április 10-e között Gabriel Ţuţu egyebek mellett azt kérte a társuláshoz tartozó cégektől, hogy vonják be egyik barátját a védelmi minisztériumnak szánt nem megfelelő védőmaszkok beszállításába. Bár az illető nem végzett a beszállítói szerződéshez kapcsolódó tevékenységet, a társulásnak egy tanácsadói szerződés alapján át kellett utalnia neki a szerződésekből származó profit 40 százalékát. Ezekért a „szolgáltatásokért” cserében Gabriel Ţuţu megígérte a társuláshoz tartozó cégeknek: befolyását latba vetve kijárja a védelmi minisztérium illetékeseinél, hogy versenytárgyalás nélkül ítéljék oda nekik a szerződéseket, problémamentes legyen a termékek átvétele és időben történjen meg a kifizetés. Mindezekért Gabriel Ţuţu 50.000 lejt kapott – állítják az ügyészek.

A DNA szerint Alexandru Piţurcă elfogadta Gabriel Ţuţu feltételeit; a Romarm vezetője cserében azt ígérte, hogy védelmi minisztériumi befolyását latba vetve közbeszerzési eljárás nélkül juttatja Piţurcát koronavírus elleni egészségügyi védőeszközök beszerzésével kapcsolatos szerződésekhez.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!