Bekérette a magyar nagykövetet a román külügyminisztérium Németh Zsolt székelyzászlós Facebook-posztja miatt

2023. február 7. – 12:50

Másolás

Vágólapra másolva

A külügyminisztérium bekérette kedden a bukaresti magyar nagykövetet, hogy nemtetszését fejezze ki Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke hétfőn közzétett Facebook-bejegyzésével kapcsolatban, írja a Digi24.

A Fideszes politikus ugyanis azt írta ki, hogy: „A székely zászló addig lobog a magyar közintézmények homlokzatán, amíg a román állam engedélyezi korlátozástól mentes szabad használatát Románia egész területén!”

„A külügyminisztérium határozottan elutasítja a Németh Zsolt Facebook-oldalán megjelenő tartalmat, amelyben az »úgynevezett« székely zászló korlátozástól mentes szabad használatát követeli. A bukaresti magyar nagykövetet ma délelőtt Bogdan Aurescu külügyminiszter bekérette minisztériumhoz, hogy közölje a román fél álláspontját” – áll a külügy tájékoztatójában.

Ezzel összefüggésben hozzáteszik, hogy a romániai jogrend rögzíti mind a 20 nemzeti kisebbséghez tartozó személyek jogát arra, hogy a sajátos jelképeiket magánjellegűen, valamint kulturális vagy vallási eseményeiken használhassák.

Ugyanakkor külön leszögezik: Romániában nincs Székelyföld nevű közigazgatási terület, vagyis elfogadott jelképe sem lehet. Hozzáteszik: az itt működő hatóságoknak jogában áll olyan jelképeket használni, amelyek az adott területen élő teljes lakosságot képviselik.

A román külügyminisztérium továbbá határozottan megismétli azon kérését, hogy a magyar hivatalos személyek a nyilvános nyilatkozatiakban tanúsítsanak visszafogottságot, és emlékeztet a román fél azon elvárására, hogy a két állam stratégiai kapcsolatának logikájában, felelősségteljesen járjanak el.

Az RMDSZ törvényjavaslatát, miszerint hivatalosan is ki lehessen tűzni Romániában a székely zászlót a román zászló mellé 2020-ban elutasította a képviselőház.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!