Tüntetésbe kezdett a Sanitas szakszervezet, hogy emeljék meg az egészségügyi dolgozók bérét

2023. február 6. – 16:07

Másolás

Vágólapra másolva

Megkezdte a kormány székháza elé meghirdetett háromnapos tüntetéssorozatát hétfőn a legnagyobb egészségügyi szakszervezeti szövetség, a Sanitas, amely a „világjárvány elfelejtett hőseinek” kijáró tiszteletet és inflációkövető béremelést követel az egészségügyi alkalmazottak számára.

A több mint százezer taggal rendelkező Sanitas szakszervezet képviseletében néhány száz tüntető gyűlt össze a kormány székháza előtti téren „A hősöknek is kell energiaszámlákat fizetni”, „A páciensek állami kórházba akarnak menni, ti magánklinikákra külditek őket”, „Mi végeztünk a világjárvánnyal, ti velünk végeztetek”, „Jó fizetést és nyugdíjat csak magatoknak adtok, a mi kérésünkre süket a fületek” feliratú transzparensekkel. A Victoriei térről felvonulásra indultak, útjukba ejtve több egészségügyi intézményt, köztük a Grigore Alexandrescu gyermekkórházat és a fővárosi járványkórházat.

Fotó: Federatia Sanitas din Romania Facebook oldal
Fotó: Federatia Sanitas din Romania Facebook oldal

A Sanitas szakszervezet lehetőleg a 16 százaléknál magasabb éves inflációt követő, de legalább 15 százalékos béremelést követel az egészségügyi ellátásban és szociális gondozói rendszerben dolgozó állami alkalmazottak számára. Az érdekképviselet azt is sérelmezi, hogy a Romániában egymást követő kormányok nem – vagy csak részlegesen – léptették életbe a közalkalmazottak több mint 50 százalékos, lépcsőzetes béremelését előirányzó, 2017-ben megszavazott egységes bértörvényt, rendre elnapolva a jogszabály alkalmazását.

A tüntetők azt is kérik a kormánytól, hogy haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat a társadalmi partnerekkel az új közalkalmazotti bértörvény tervezetéről, valamint hogy biztosítsa a szükséges finanszírozást az egészségügyi intézmények számára.

„Az ápolók 2018-ban átlagosan 33 százalékos béremelésben részesültek, de egyetlen lejjel sem nőtt a fizetésük. Nem normális, hogy öt év alatt semmilyen előrelépésben ne legyen részük. Ma felkeresünk néhány bukaresti kórházat, amivel azt akarjuk jelezni az alkalmazottaknak, hogy a kormány megfeledkezett ugyan a világjárvány hőseiről, mi (a szakszervezet) nem feledkeztünk meg róluk” – idézte az Agerpres hírügynökség Iulian Pope szakszervezeti alelnököt.

Iulian Pope szerint az országos helyreállítási tervben (PNRR) Románia vállalta egy új közalkalmazotti bértörvény kidolgozását, eddig azonban nem voltak egyeztetések erről az egészségügyi szakszervezetekkel, ami arról árulkodik, hogy a kormány nem tiszteli az ágazatban dolgozókat. Elmondta, hogy a munkaügyi minisztérium érvei szerint azért nem hívták őket egyeztetésre, mert még nem készült el az új egységes bértörvény tervezete. „De a társadalmi párbeszédre a jogszabály kidolgozása előtt kellene sort keríteni, különben nincs értelme” – fogalmazott a szakszervezeti vezető.

A Sanitas azt is felrója a kormánynak, hogy január 1-jétől kevesebb pénzt kapnak az egészségügyi intézmények. Pope úgy véli, a kisebb kórházaknak februártól vagy márciustól jelentős anyagi gondjaik lesznek. „Néhány kórházban vélhetően összeomlik az ellátás, ha fenntartják ezt a finanszírozási formát” – vélekedett. Azt mondta, követeléseik teljesítése nem kizárólag az egészségügyi minisztériumon múlik, hanem elsősorban a pénzügyminisztériumon és a kormányon általában, ezért vonultak a kormány, nem pedig az egészségügyi tárca épülete elé.

A Sanitas kedden és szerdán is folytatja bukaresti tüntetéssorozatát a kormány és a parlamenti pártok székházai, valamint további bukaresti kórházak előtt, és ágazati munkakonfliktus kihirdetését helyezett kilátásba, amennyiben a döntéshozók nem teljesítik az érdekképviselet követeléseit.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!