Modernizálják a Transzfogarasi utat, a világ egyik leglátványosabb útját

2023. február 6. – 13:30

Modernizálják a Transzfogarasi utat, a világ egyik leglátványosabb útját
A Transzfogarasi út – Fotó: Nikola Barbutov / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Elkezdődött a Transzfogarasi út korszerűsítésének az előkészítése, amelyet „a világ egyik leglátványosabb útjának” tartanak, írja az Adevărul. Viszont azt, hogy mikor fogják ténylegesen elkezdeni a munkát, illetve mikor fogják azt befejezni, még megtippelni sem nagyon lehet.

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) tájékoztatásra szerint februárban megkezdték a Transzfogarasi út felújításának az előkészítését. A lap szerint jelenleg a beruházás paramétereit szeretnék meghatározni, hogy pályázatot tudjanak kiírni a korszerűsítésre.

„Tekintettel a projekt összetettségére és egyediségére, még nem lehet megközelítőleg sem meghatározni a munkálatok megkezdésének időpontját” – magyarázta a lapnak Alin Șerbănescu, a CNAIR szóvivője. Az mindenesetre biztos, hogy a Transzfogarasi út a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt október 20-tól július 1-jéig minden évben zárva van a forgalom előtt, ez az időszak nyilvánvalóan a felújítási munkálatokra is alkalmatlan, így a korszerűsítést csakis a nyári szezonban tudják elvégezni. Az Adevărul szerint jelenleg is több olyan szerződés van érvényben, amelyeknek az út biztonságossá tétele a célja. Ezek különböző fázisban vannak.

A korszerűsítés célja az út megerősítése, a vízelvezető rendszerének a korszerűsítése, illetve ahol lehetséges, külön sávokat alakítanának ki a lassú járműveknek.

Idegenforgalmi szempontból a mostani korszerűsítés kilátópontok kialakítását foglalja magába. Több helyet biztosítanának majd a kereskedőknek, illetve rövid pihenőkre alkalmas parkolókat is terveznek. Az út kezdeténél digitális információs táblákat helyeznének el, amelyek az útviszonyokról, az időjárásról, a közlekedési körülményekről, illetve a rendelkezésre álló parkolóhelyek számáról adna tájékoztatást.

„Annak érdekében, hogy a Transzfogarasi út korszerűsítése modern, hatékony és professzionális legyen, szeretnénk hangsúlyozni, hogy a projekt minden szakaszában olyan vállalatokat szeretnénk, amelyek különleges tapasztalattal és szakértelemmel rendelkeznek az útfelújítások területén” – magyarázta a CNAIR képviselője a lapnak, aki hangsúlyozta, hogy előbb a megvalósíthatósági tanulmány kell elkészüljön, majd a műszaki-gazdasági mutatók jóváhagyása után következhet a projekt műszaki kivitelezése, tehát a munkálatok elvégzése. A felújítás határidejét is ekkor tudják megmondani.

A Transzfogarasi út (DN 7C) 90 km hosszú Alsóárpás és Curtea de Argeș között. Egészen 2042 m magasságig vezet fel, majd egy alagúton halad át a főgerinc alatt. Összesen 830 hídja, 27 viaduktja, valamint 5 alagútja van. Az utat az 1970-es években építették, főleg katonák dolgoztak rajta, sokan vesztették életüket is. A hivatalos adatok szerint az építkezés alatt 40 ember vesztette életét. Végül 1974. szeptember 20-án nyitották meg, de még a munkálatok 1980-ig folytatódtak. Mára Románia egyik kedvelt turistalátványossága. Jeremy Clarkson, a Top Gear autósmagazin egyik szerkesztője 2009-ben azt mondta az útról, hogy „a világ leglátványosabb útja”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!