Vasárnap még kilenc délkelet-romániai országúton volt leállítva a forgalom a havazás miatt

2023. január 29. – 09:50

Másolás

Vágólapra másolva

A havazás és a rossz időjárási körülmények miatt vasárnap reggel kilenc országúton még mindig le volt állítva a forgalom Buzău, Vrancea, Galați és Bacău megyékben, de több más útvonalon is korlátozásokat vezettek be a hatóságok Délkelet-Romániában.

Neamț megyében több autó is elakadt a hóban, az érintetteknek a hatóságoktól kellett segítséget kérniük – számol be a Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége (ISU). A hatóságoknak egy kisbusz utasait is ki kellett menteniük a hó fogságából.

A következő országutak esetében vasárnap reggel még mindig nem volt újraindítva a forgalom:

  • DN 22 Brăila (Brăila megye) – Râmnicu Sărat (Buzău megye);
  • DN 23B Măicăneşti (Vrancea megye) – Buzău megye határa;
  • DN 2N Bogza – Jitia (Vrancea megye);
  • DN 23A Milcovul – Ciorăşti (Vrancea megye);
  • DN 23 Brăila (Brăila megye) – Focşani (Vrancea megye);
  • DN 2R Jitia – Vintileasca (Vrancea megye);
  • DN 25 Şendreni – Hanu Conachi (Galaţi megye);
  • DN 24D Băleni – Tuluceşti (Galaţi megye);
  • DN 11A Bârlad (Vaslui megye) – Bacău megye határa.

A közúti infrastruktúrát kezelő társaság (CNAIR) tájékoztatás értelmében az elmúlt 24 órában folyamatosan dolgoztak a CNAIR kezelésében levő országutak és autópályák tisztításán és síkosságmentesítésén. Jelenleg valamennyi autópálya járható, és a 2-es országút lezárt szakaszán is újraindult a forgalom, de 3,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be.

Több tízezer háztartás maradt áramellátás nélkül

A Sürgősségi Helyzetek Országos Felügyeletének (IGSU) vasárnap reggeli közleménye szerint az elmúlt 24 órában 18 megye 123 településén, valamint Bukarest több részén is riasztották a tűzoltókat a hóvihar és a rossz időjárási körülmények következményeként. Buzău, Vrancea, Brăila és Galac megyében várandós nőknek és dialízisre szoruló betegeknek segítettek eljutni a legközelebbi kórházba, miután autójuk elakadt a hóban.

A közlemény szerint vasárnap reggel közel 30 000 háztartásban nem volt villanyáram. A villamos energia ellátással kapcsolatos gondok összesen 7 megyét (Argeș, Brăila, Buzău, Dâmbovița, Galați, Prahova és Vrancea) érintenek.

A legsúlyosabb a helyzet Buzău megyében, ahol 24 település marad villanyáram nélkül. A sürgősségi helyzetek megyei felügyelősége a helyzettel kapcsolatban arról számolt be, hogy a szakemberek dolgoznak a probléma megoldásán, amely összesen 4690 háztartást érint.

A tűzoltók a rossz időjárási körülmények okozta helyzetek kezelésében részt vevő többi intézménnyel és hatósággal közösen 83 kidőlt fa és 15 villanyoszlop eltávolításában vettek részt. A közlemény szerint 24 autó megrongálódásáról van információjuk. Emellett be kellett avatkozniuk egy tömbház tetőszerkezetének megrongálódásánál is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!