Túl későn fellebbezett az oktatási minisztérium Ciucă plágiumügyében

2023. január 27. – 14:27

Másolás

Vágólapra másolva

Lekéste a fellebbezési határidőt az oktatási minisztérium Nicolae Ciucă ügyében, így véglegessé vált az a sokat vitatott bírósági ítélet, amely felfüggesztette a miniszterelnök plágiumgyanús doktori dolgozatának átvilágítását, írja a G4media. Korábban Emilia Șercan újságíró bizonyította, hogy a dolgozat egyharmada másolt.

A késés miatt a legfelsőbb bíróság január 19-én anélkül utasította el az oktatási minisztérium fellebbezését, hogy annak okát megvizsgálta volna. Nicolae Ciucă két bírósági eljárással próbálta megakadályozni, hogy az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) megvizsgálja a doktori dolgozatát, az egyik ilyen módon számára kedvezően lezárult.

A 2022. március 1-i alapfokú ítéletben Ionela Tudor bíró többek között azzal indokolta a dolgozat elemzésének felfüggesztését, hogy Romániának politikai stabilitásra van szüksége, a plágiumvád pedig fegyverként lenne felhasználható a politikai ellenfelek kezében. A Jogi Erőforrások Központja (CRJ) és más civil szervezetek panaszt emeltek az ítélet ellen az Igazságszolgáltatási Felügyeletetnél, ahol azt ejtették, ezt a döntést pedig a CRJ megtámadta a bíróságon. Az ügy jelenleg a bukaresti fellebbviteli bíróság asztalán van.

A G4media.ro arra hívta fel a figyelmet, hogy az oktatási minisztérium késése több mint különös, hiszen bármelyik vidéki polgármesteri hivatal jogi osztályának az az első dolga ilyen esetben, hogy ellenőrzi a fellebbezésre kiszabott határidőt, nem hogy egy minisztérium jogászainak, másrészt az is érdekes, hogy a tárca, amelyet akkor még az azóta szintén plágiumvád miatt lemondott Sorin Câmpeanu vezetett, két beadványt fogalmazott meg, július 8-án és 11-én, és mindkettő túllépte a határidőt. Az oktatási minisztérium egyelőre nem reagált a G4media.ro megkeresésére ebben az ügyben.

Az oktatási minisztérium fellebbezett egyébként a másik perben is, amelyben az alapfokú döntés szintén a miniszterelnöknek kedvez. Ebben Nicolae Ciucă a doktori dolgozata átvilágítását kérő három feljelentés semmissé nyilvánítását kérte. Az ügyben 2023. október 31-én lesz tárgyalás, szintén a legfelsőbb bíróságon.

A G4media.ro korábban arról írt, hogy ebben az ügyben alapfokon a Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) közel álló Marius Iosif döntött, majd röviddel utána nyugdíjba ment. A dosszié állítólag nem véletlenül került éppen hozzá, amiért a CRJ szintén feljelentést tett az Igazságszolgáltatási Felügyeletetnél.

Az alkotmánybíróság 2022-es döntése értelmében egyébként már nem vonhatók vissza plágium miatt a már joghatást kiváltó doktori címek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!