Kézdivásárhelynek bírságot kell fizetnie diszkrimináció miatt Dan Tanasă feljelentése nyomán

2023. január 26. – 15:14

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította szerdán a legfelsőbb bíróság Kézdivásárhely fellebbezését a 2000 lejes bírság ellen, amelyet az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szabott ki a város önkormányzatára, mert egy nyilvános eseményt kizárólag magyar nyelven hirdettek meg a közösségi médiában, írja az Agerpres.

A Kovászna megyei települést a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) jelentette fel. Az egyesület elnöke, Dan Tanasă, a Románok Egyesüléséért Szövetség parlamenti képviselője Facebook-oldalán felidézte, hogy 2019 márciusában fogalmazták meg a beadványt, amelyben arra hívták fel a figyelmet, hogy a kézdivásárhelyi városvezetés diszkriminálta a magyar nyelvet nem ismerő román állampolgárokat azzal, hogy a Facebook-oldalán csak magyarul hirdette meg a hagyományos termékek vásárát.

A CNCD 2000 lejes bírságot rótt ki Kézdivásárhely polgármesteri hivatalára etnikai alapú diszkrimináció miatt. A döntést Bokor Tibor polgármester bíróságon támadta meg, keresetét azonban a bukaresti fellebbviteli bíróság, majd a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék is elutasította.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!