Kézdivásárhelynek bírságot kell fizetnie diszkrimináció miatt Dan Tanasă feljelentése nyomán

2023. január 26. – 15:14

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította szerdán a legfelsőbb bíróság Kézdivásárhely fellebbezését a 2000 lejes bírság ellen, amelyet az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szabott ki a város önkormányzatára, mert egy nyilvános eseményt kizárólag magyar nyelven hirdettek meg a közösségi médiában, írja az Agerpres.

A Kovászna megyei települést a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) jelentette fel. Az egyesület elnöke, Dan Tanasă, a Románok Egyesüléséért Szövetség parlamenti képviselője Facebook-oldalán felidézte, hogy 2019 márciusában fogalmazták meg a beadványt, amelyben arra hívták fel a figyelmet, hogy a kézdivásárhelyi városvezetés diszkriminálta a magyar nyelvet nem ismerő román állampolgárokat azzal, hogy a Facebook-oldalán csak magyarul hirdette meg a hagyományos termékek vásárát.

A CNCD 2000 lejes bírságot rótt ki Kézdivásárhely polgármesteri hivatalára etnikai alapú diszkrimináció miatt. A döntést Bokor Tibor polgármester bíróságon támadta meg, keresetét azonban a bukaresti fellebbviteli bíróság, majd a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék is elutasította.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!