Nem lehet tudni, pontosan ki felel a támfalért, amely Kolozsváron ráomlott az autókra

2023. január 26. – 21:52

Nem lehet tudni, pontosan ki felel a támfalért, amely Kolozsváron ráomlott az autókra
Fotó: Tóth Helga / Transtelex.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ego Residence építette azt a Lomb utcai lakóparkot, ahol szerdán a mellette parkoló autókra omlott egy támfal. Az Ego Residence ingatlanfejlesztőnek nem ez az első lakóparkja Kolozsváron, korábban a Corneliu Coposu (a magyar neve Nagy Lajos király, de talán már senki sem ismeri így) úton építettek ingatlanokat. A cég honlapja szerint a Lomb utcai lakások négyzetméterenkénti ára 1650 eurónál (plusz áfa) kezdődik. Amikor ma a helyszínen jártunk – amely egyébként magánterületnek számít – , az autók már nem voltak ott, de még zajlott a beomlott föld eltakarítása.

Zajlik a beomlott föld eltakarítása – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Zajlik a beomlott föld eltakarítása – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Az önkormányzat által kiadott építkezési engedély szerint a Bogart Construct tervei alapján fejlesztik a területet és épül a lakópark, de tervezőiroda illetékesei a baleset után azt közölték, hogy a támfal nem az ők terveik alapján készült. Közlésük szerint ők csak a projekt építészeti részét valósították meg, a szerkezeti rész megtervezését egy másik cégre bízták az építtetők.

A polgármesteri hivatal közleménye szerint a támfal szerepel egy magánterületen építendő, vegyes rendeltetésű ingatlan hatóságilag engedélyezett műszaki dokumentációjában – de a munkálat hivatalos átadása még nem történt meg. Dan Tarcea alpolgármester pedig az eset kapcsán azt nyilatkozta a sajtónak, hogy egy magánberuházásról van szó, magánterületen, építkezési engedéllyel, de egyelőre átadás nélkül. „Hat jármű rongálódott meg, a munkálatokat végzőnek és a beruházás tulajdonosának kell majd a kártérítést kifizetnie” – szögezte le.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!