A kommunizmus iránti nosztalgiát figyelő program indul Romániában

2023. január 26. – 13:33

A kommunizmus iránti nosztalgiát figyelő program indul Romániában
A kolozsvári Iris gyár dolgozói 1972-ben – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Archívum

Másolás

Vágólapra másolva

A Ceaușescu-rendszer rehabilitálására irányuló közéleti megnyilvánulásokat követi nyomon februártól egy román kormányzati intézet, amely arra figyelmeztet, hogy Oroszországban és Fehéroroszországban a kommunizmus időszakát gyakran tüntetik fel pozitív színben, írja az MTI.

A kommunizmus bűneit kutató és a száműzöttek emlékét ápoló román kormányzati intézet (IICCMER) tervei szerint éves rendszerességgel készít majd a középiskolai oktatásban forrásanyagként hasznosítható jelentéseket a múlt rendszer iránti nosztalgiáról.

A kormányzati intézmény honlapján csütörtökön közzétett bejelentésében az IICCMER rámutat: az utóbbi időben felerősödtek a román társadalomban azok a hangok, amelyek – a kommunizmus bűneit relativizálva – a gazdasági fellendülés, az „elveszett paradicsom” időszakaként állítják be Nicolae Ceaușescu diktatúrájának korát.

A szórakoztatóipar által ruházati cikkeken, képeslapokon vagy éppenséggel óriásplakátokon népszerűsített, ártalmatlannak látszó kommunista jelképek az IICCMER szerint legalább annyira veszélyesek, mint a rendszer hírhedt politikai rendőrsége, a Securitate tisztjeinek hősökként történő beállítása.

„A kommunizmus nosztalgiájának barométerével nem a véleményszabadságot akarjuk korlátozni, vagy valamiféle gondolatrendőrséget létesíteni, hanem érveket és segédeszközt akarunk az oktatás rendelkezésére bocsátani, a kommunizmus bűneinek alaposabb megértéséhez és megismertetéséhez. Intézményünk nem a demokrácia feltételezett ellenségeire akar vadászni, a projektnek nem feladata a kommunizmus elítélése. Az IICCMER mindössze tényeket és érveket szolgáltat ahhoz, hogy ne merülhessenek feledésbe azok a bűnök, amelyeket a kommunista rendszer idézett elő fennállása egész időszaka alatt” – idézte a közlemény Daniel Sandrut, az IICCMER ügyvezető elnökét.

A kommüniké hozzáteszi: Oroszországban és Fehéroroszországban is a szórakoztatóipar hatékony hozzájárulásával, a „szovjet hősi érát” népszerűsítő filmekkel, tévéműsorokkal és fesztiválokkal ültettek el egy hamis, pozitív képet a kommunizmusról a kollektív emlékezetben.

Romániában hivatalos adatok szerint több mint félmillió áldozatot követelt a négy és fél évtizedes kommunista diktatúra. A kommunizmus bűneinek dokumentálására 2009-ben létrehozott IICCMER egyik legnagyobb visszhangot kiváltó kezdeményezése a még életben talált – sajtó által „kommunista pribékeknek” nevezett – egykori börtönőrök és munkatábor-parancsnokok büntetőjogi felelősségre vonása volt. Közülük kettőnek az ügyében született jogerős, 20-20 év szabadságvesztésről szóló, elmarasztaló ítélet, mindkét elítélt néhány évi raboskodás után börtönben halt meg.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!