Továbbra is elégedetlen a romániaiak többsége, a PSD-re szavaznának a legtöbben

2023. január 23. – 17:11

Másolás

Vágólapra másolva

A romániaiak 75 százaléka szerint rossz irányba tart az ország, derült ki a CURS közvélemény-kutató januári felméréséből. A legnépszerűbb politikai párt továbbra is a PSD.

A válaszadók 28 százaléka szerint az infláció és az energiaár emelkedése az a probléma, amit az ország jelenlegi vezetőinek sürgősen meg kellene oldania, 22 százalék szerint az életszínvonalon, a nyugdíjakon és a béreken kellene gyors ütemben javítani, 17 százalék szerint pedig a gazdasági és a pénzügyi válságra kellene koncentrálni.

A kérdőívben rákérdeztek a különböző intézményekbe vetett bizalomra is, és az derült ki, hogy a hadseregben, a katasztrófavédelemben és az egyházban a romániaiak több mint 60 százaléka megbízik, a kormány, a parlament és a politikai pártok viszont a bizalmi rangsor végén kullognak.

Mint kiderült, a drágulás a lakosság 51 százalékát nagyon nagy mértékben, 40 százalékát elég nagy mértékben érinti.

Ha jövő vasárnap lennének a parlamenti választások, a válaszadók 36 százaléka a Szociáldemokrata Pártra (PSD), 22 százaléka a Nemzeti Liberális Pártra (PNL), 14 százaléka a Románok Egyesüléséért Szövetségre (AUR), 8 százaléka a Mentsétek Meg Romániát Szövetségre (USR), 5 százaléka a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ) szavazna.

A politikai pártok népszerűségének változása a 3 százalékos hibahatáron belül maradt, a legutóbbi hasonló közvélemény-kutatás 2022 novemberében ugyanis azt mutatta ki, hogy a PSD-nek 34, a PNL-nek 24, az AUR-nak 12, az USR-nek 9, az RMDSZ-nek 5 százalékos a támogatottsága.

Az országos felmérést 1067 fős mintán végezék a 18 évet már betöltött és ennél idősebb, tehát szavazati joggal rendelkező lakosság körében 2023. január 10. és 20. között.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!