Továbbra is elégedetlen a romániaiak többsége, a PSD-re szavaznának a legtöbben

2023. január 23. – 17:11

Másolás

Vágólapra másolva

A romániaiak 75 százaléka szerint rossz irányba tart az ország, derült ki a CURS közvélemény-kutató januári felméréséből. A legnépszerűbb politikai párt továbbra is a PSD.

A válaszadók 28 százaléka szerint az infláció és az energiaár emelkedése az a probléma, amit az ország jelenlegi vezetőinek sürgősen meg kellene oldania, 22 százalék szerint az életszínvonalon, a nyugdíjakon és a béreken kellene gyors ütemben javítani, 17 százalék szerint pedig a gazdasági és a pénzügyi válságra kellene koncentrálni.

A kérdőívben rákérdeztek a különböző intézményekbe vetett bizalomra is, és az derült ki, hogy a hadseregben, a katasztrófavédelemben és az egyházban a romániaiak több mint 60 százaléka megbízik, a kormány, a parlament és a politikai pártok viszont a bizalmi rangsor végén kullognak.

Mint kiderült, a drágulás a lakosság 51 százalékát nagyon nagy mértékben, 40 százalékát elég nagy mértékben érinti.

Ha jövő vasárnap lennének a parlamenti választások, a válaszadók 36 százaléka a Szociáldemokrata Pártra (PSD), 22 százaléka a Nemzeti Liberális Pártra (PNL), 14 százaléka a Románok Egyesüléséért Szövetségre (AUR), 8 százaléka a Mentsétek Meg Romániát Szövetségre (USR), 5 százaléka a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ) szavazna.

A politikai pártok népszerűségének változása a 3 százalékos hibahatáron belül maradt, a legutóbbi hasonló közvélemény-kutatás 2022 novemberében ugyanis azt mutatta ki, hogy a PSD-nek 34, a PNL-nek 24, az AUR-nak 12, az USR-nek 9, az RMDSZ-nek 5 százalékos a támogatottsága.

Az országos felmérést 1067 fős mintán végezék a 18 évet már betöltött és ennél idősebb, tehát szavazati joggal rendelkező lakosság körében 2023. január 10. és 20. között.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!