„Hagyjuk a rovarokat a rovarházban” – fakadt ki Daea amiatt, hogy emberi fogyasztásra alkalmasnak nyilvánították az alombogár lárváit

2023. január 20. – 18:14

Másolás

Vágólapra másolva

Petre Daea mezőgazdasági miniszter pénteken igencsak vehemensen nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta egy rovar lárváinak az élelmiszerként való forgalmazását. „A jóváhagyás nem egyenlő azzal, hogy fogyasztani kell” – mondta Daea.

Az Agerpres szerint az EB nemrég engedélyezte az alombogár (Alphitobius diaperinus) lárvájának új élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként való forgalmazását, miután az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) emberi fogyasztásra alkalmasnak nyilvánította azt.

„Maradjanak csak a jóváhagyásokban, ne tegyük őket az ételbe, ne tegyük a tányérra. (...) Hagyjuk a rovarokat a rovarházban” – reagált a miniszter, hangsúlyozva, hogy Románia képes élelmiszert termelni, „van ahol és van akivel”.

Az alombogár a negyedik rovar, amelyet emberi fogyasztásra alkalmasnak nyilvánítanak, a házi tücsök (Acheta domesticus), a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) és az európai vándorsáska (Locusta migratoria) után.

Az alombogár lárvája fagyasztott, szárított vagy por formájában fogyasztható, a gyermekeknek nem ajánlják, a rákfélékre és atkákra allergiás személyeknél pedig allergiás reakciót válthat ki – közölte az EFSA.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!