Ezúttal egy Suceava megyei onkológust tartóztattak le csúszópénz elfogadása miatt

2023. január 20. – 20:26

Másolás

Vágólapra másolva

Többször fogadott el csúszópénzt, letartóztatták a suceavai megyei sürgősségi kórház onkológiai osztályának vezetőjét, Anca Ababneh Dumitrovici-ot, írja az Agerpres.

Az ügyészek csütörtökön tetten érték az orvost, amint épp egy borítékot fogadott el. Ezután házkutatást tartottak a kórház onkológiai osztályán és az orvos lakásán is. A gyanúsítottat 24 órára őrizetbe vették, majd pénteken 30 napra előzetes letartóztatásba helyezték.

A nyomozás eddigi adatai szerint az onkológus szakorvos 2022. áprilisa és 2023. január 19-e között pénzt (50 lejt, 100 lejt, 200 lejt, 50 eurót) vagy különféle javakat (mézet, sajtot, kávét, bonbont, túrót) kért és kapott 64 személytől (betegek vagy hozzátartozóik) a daganatos betegeknek járó, egyébként térítésmentes kezelések elvégzéséért cserébe. A 64 feltételezett bűncselekmény közül 62-t tavaly decemberben, hét egymást követő munkanapon követett el a gyanúsított.

Itt érdemes még megemlítenünk, hogy Alex Nedea, a Recorder újságírója egy interaktív térképet készített az olyan kórházakról és az ott dolgozó orvosokról, akik nem hajlandóak sem pénzt, sem más típusú javakat elfogadni a betegektől és hozzátartozóiktól. Az újságíró egy kisebb műtét miatt került kórházba, amikor „inkognitóban” azzal szembesült, hogy az ottani orvosok zéró toleranciát vezettek be a vesztegetés elfogadása ellen. Mint fogalmaz, több pácienssel beszélve arra a következtetésre jutott, hogy Romániában elindult egyfajta szemléletváltás a csúszópénz elfogadását illetően, legalábbis a fiatal orvosi generáció körében biztosan.

Nedea személyes blogján indította el a projektet és arra buzdít minden olvasót, hogyha ilyen orvossal találkozott, akkor ossza meg vele az élményeit.

Az újságíró eddigi összesítőjében böngészve kiderült: Maros és Kolozs megyéből is felkerültek a listára orvosok, többen közülük magyarok. Kovászna és Hargita megyéről egyelőre nem találni adatokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!