Ezúttal egy Suceava megyei onkológust tartóztattak le csúszópénz elfogadása miatt

2023. január 20. – 19:26

Másolás

Vágólapra másolva

Többször fogadott el csúszópénzt, letartóztatták a suceavai megyei sürgősségi kórház onkológiai osztályának vezetőjét, Anca Ababneh Dumitrovici-ot, írja az Agerpres.

Az ügyészek csütörtökön tetten érték az orvost, amint épp egy borítékot fogadott el. Ezután házkutatást tartottak a kórház onkológiai osztályán és az orvos lakásán is. A gyanúsítottat 24 órára őrizetbe vették, majd pénteken 30 napra előzetes letartóztatásba helyezték.

A nyomozás eddigi adatai szerint az onkológus szakorvos 2022. áprilisa és 2023. január 19-e között pénzt (50 lejt, 100 lejt, 200 lejt, 50 eurót) vagy különféle javakat (mézet, sajtot, kávét, bonbont, túrót) kért és kapott 64 személytől (betegek vagy hozzátartozóik) a daganatos betegeknek járó, egyébként térítésmentes kezelések elvégzéséért cserébe. A 64 feltételezett bűncselekmény közül 62-t tavaly decemberben, hét egymást követő munkanapon követett el a gyanúsított.

Itt érdemes még megemlítenünk, hogy Alex Nedea, a Recorder újságírója egy interaktív térképet készített az olyan kórházakról és az ott dolgozó orvosokról, akik nem hajlandóak sem pénzt, sem más típusú javakat elfogadni a betegektől és hozzátartozóiktól. Az újságíró egy kisebb műtét miatt került kórházba, amikor „inkognitóban” azzal szembesült, hogy az ottani orvosok zéró toleranciát vezettek be a vesztegetés elfogadása ellen. Mint fogalmaz, több pácienssel beszélve arra a következtetésre jutott, hogy Romániában elindult egyfajta szemléletváltás a csúszópénz elfogadását illetően, legalábbis a fiatal orvosi generáció körében biztosan.

Nedea személyes blogján indította el a projektet és arra buzdít minden olvasót, hogyha ilyen orvossal találkozott, akkor ossza meg vele az élményeit.

Az újságíró eddigi összesítőjében böngészve kiderült: Maros és Kolozs megyéből is felkerültek a listára orvosok, többen közülük magyarok. Kovászna és Hargita megyéről egyelőre nem találni adatokat.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!