Salvaţi Copii Egyesület: A koronavírus-járvány idején az anyai halálozás is megemelkedett

2023. január 19. – 13:37

Másolás

Vágólapra másolva

Bár 2020 előtt csökkenő tendenciát mutatott, a koronavírus-járvány alatt újra jelentős mértékben megnőtt az anyai halálozás mértéke Romániában – figyelmeztet a Mentsétek meg a Gyermekeket Egyesület (Salvaţi copii), továbbra is hangsúlyozva, hogy országszerte integrált programokra van szükség a hátrányos közösségekből származó nők egészségügyi szolgáltatásainak javítására, kiemelve a neonatológiai és szülészeti szolgáltatásokhoz való hozzáférést.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatait feldolgozva az egyesület jelentésében arra hívja fel a figyelmet, hogy míg 2020-ban 32 anyai halálozást jegyeztek, 2021-ben ez a szám már 51-re nőtt – ami szerintük riasztó tendenciát jelent, azzal összefüggésben, hogy a koronavírus-járvány előtt az anyai halálozás száma nem haladta meg a 20 főt.

A definíció szerint anyai halálozásról akkor beszélhetünk, ha a terhesség alatt, az elvetélést követő 42 napon belül vagy ha az abortusz utáni 30 napon belül hal meg az anya. Az egyesület szerint 2021-ben az 51 halálesetből kettő abortusz miatt következett be, közvetett szülészeti kockázatok miatt 14-en, más közvetett kockázatok miatt 35 nő halt meg ebben az évben.

„A világjárvány következményei miatt egyre nehezebbé vált a szakorvosi ellátáshoz való hozzáférés, több esetben késtek a szükséges beavatkozásokkal, ehhez még hozzáadódik, hogy az ország szülészeti osztályai és az újszülött intenzív osztályok nincsenek kellően felszerelve. Ezek mind olyan tényezők, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy egyre több nő halt meg még azelőtt, hogy az ölébe foghatta volna újszülöttjét” – mondta el Gabriela Alexandrescu, a Salvați Copiii Egyesület ügyvezető igazgatója.

Mint emlékeztetett, Románia az első helyen áll az Európai Unió tagállamai között, ami az egy év alatti csecsemők halandóságát illeti.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!