Országos premier: drónokkal szállítják a biológiai mintákat a nagyváradi kórházak között

2023. január 19. – 19:00

Országos premier: drónokkal szállítják a biológiai mintákat a nagyváradi kórházak között
Fotó: nagyváradi polgármesteri hivatal

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában rendhagyó megoldásként péntektől drónokkal szállítják a biológiai mintákat a nagyváradi kórházakból a megyei kórház laboratóriumába – jelentette az Agerpres hírügynökség.

A Romániában egyedülálló megoldást csütörtökön sajtótájékoztatón ismertették a kezdeményezők. A pénteken induló kísérleti projekt lényege, hogy a különböző nagyváradi kórházakban vett biológiai mintákat drónok viszik a szintén a városban található Bihar megyei sürgősségi kórház laboratóriumába feldolgozásra.

Az Agerpres szerint Gheorghe Carp, a megyei kórház igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a drónok idővel gyógyszert és sebészeti beavatkozásokhoz, vérátömlesztésekhez szükséges vért is szállíthatnak az egészségügyi intézmények között. A projektet idővel a megye többi kórházára is kiterjesztenék.

Carp szerint a megyei kórház 2020-ban átadott robotizált laboratóriuma nagyon hasznosnak bizonyult: több mint 30 százalékkal csökkent a vizsgálatok ára, és az eredményeket is 68 százalékkal gyorsabban állítják ki. „Ha a mintákat is sikerül gyorsan szállítanunk, minden kiadás csökken: nem kell embereket fizetni, nincsenek késések és panaszok sem” – idézte az igazgatót az Agerpres. Carp hangsúlyozta: a határmenti város az első Romániában, amely újszerű megoldásokkal fejleszti az egészségügyi rendszert.

Az első drónszállítmány pénteken indul a városi kórház-tüdőszanatórium-szülészet-megyei kórház útvonalon. A teljes út hat percig tart.

Rory Houston volt katonai pilóta, a drónokat biztosító ausztráliai Sky Network vállalat képviselője szerint az X 11 típusú drónok maximálisan 3 kilogrammos csomagokat szállíthatnak, és 40 kilométeres óránkénti sebességgel haladnak. Mint mondta, amennyiben Bihar megyére is kiterjesztenék a programot, a cég nagyobb teljesítményű drónokat is biztosítani tud, amelyek súlyosabb rakományt is szállítani képesek 150 kilométeres óránkénti sebességgel.

A nagyváradi városvezetés egyelőre együttműködési szerződést kötött a céggel, s ha a tesztrepülés beváltja a hozzá fűzött reményeket, közbeszerzést írnak ki a drónok hosszabb távú alkalmazására. A kísérleti projekt lebonyolításában a polgári légvédelmi hatóság is részt vesz – írta az Agerpres.

A nagyváradi önkormányzat pár éve a város valamennyi kórházát átvette az egészségügyi minisztériumtól, hogy hatékonyabban irányítsa a működésüket. Azóta számos fejlesztést hajtott végre az egészségügyi intézményekben.

(MTI)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!