Elévült a kauflandos miccsvásárlás ügye, senkit sem vontak felelősségre

2023. január 17. – 19:27

Másolás

Vágólapra másolva

Nem lesz jogi következménye a 2017 szeptemberében történt székelyudvarhelyi kauflandos miccses incidensnek, a hatóságok elévültnek tekintik az ügyet – közölték a hatóságok az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) kérésére, számolt be az MTI.

A párt keddi közleményében arra emlékeztetett, hogy Zakariás Zoltán, az EMSZ jelenlegi parlamenti képviselője, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) akkori Hargita megyei elnöke és Ölvedi Zsolt, az EMNP korábbi székelyudvarhelyi elnöke ismeretlen elkövetők ellen tett feljelentést, egy, az interneten 2017 szeptemberében megjelent videó miatt.

Ebben egy magát Militianulnak nevező román férfi azt próbálta bizonyítani, hogy azért nem szolgálták ki a közkedvelt román étellel az egyik székelyudvarhelyi áruháznál található falatozónál, mert nem tudott magyarul. Az esetet követően kiderült, hogy a férfi valójában még nyitás előtt próbált meg többször is vásárolni, és feltehetően eleve provokációs szándékkal készült a felvétel.

Az EMNP akkori politikusai gyűlöletkeltés miatt tettek feljelentést ismeretlen tettes ellen, amelyre csak most adtak érdemi választ a román hatóságok. Közölték: elévültnek tekintik az esetet, nem lesz jogi következmény – írta közleményében az EMSZ.

Az eset annak idején nagy médiavisszhangot kapott, sokan azt próbálták meg vele igazolni, hogy Székelyföldön nem szolgálják ki azokat, akik románul próbálnak meg vásárolni. Az ügyben még a diszkriminációellenes tanács is vizsgálatot indított.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!