Hóviharok és erős szél miatt vörös- és narancsjelzésű riasztást adtak ki a hegyekben

2023. január 17. – 11:26

Másolás

Vágólapra másolva

Vörös jelzésű riasztást adott ki hóviharokra figyelmeztetve az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Az előrejelzés szerint hétfő este 22 órától egészen szerda 14 óráig a Déli-Kárpátokban 1800 méter feletti magasságban a szélfúvás elérheti a 120 – 140 km/h-ás sebességet. A meteorológiai intézet előrejelzése szerint ezeken a helyeken nullára esik vissza a látótávolság.

Narancssárga figyelmeztetést adtak ki ugyanerre az időintervallumra erős szél és jelentős csapadékmennyiség miatt az Erdélyi-középhegység és a Keleti-Kárpátok északi hegységeinek magasabban fekvő területeire is, ahol az előrejelzések szerint legalább 100-110 km/h-ás sebességű szélfújásra és jelentős mennyiségű csapadékra lehet számítani.

Az ország más területeit is érinti a szélre és csapadékra vonatkozó sárga jelzésű figyelmeztetés: a hétfőn 11 órától szerda délután 18 óráig tartó figyelmeztetés szerint a Keleti-Kárpátokban, de a Bánságban, Partiumban, Máramaros vidékén és a tengerparton is felerősödik a szél és sok eső várható, az 1500 méternél magasabb területeken vegyes csapadék lesz.