Az osztrák monarchia színeire festett buszok miatt fakadt ki Temesvár volt polgármestere

2023. január 15. – 18:32

Másolás

Vágólapra másolva

A Facebookon háborgott Nicolae Robu, Temesvár volt polgármestere mert szerinte a jelenlegi polgármester, Dominic Fritz Osztrák Monarchia színeire, vagyis fekete-sárgára színezi át a buszokat a városban. A várost 2012-2020 között vezető PNL-s politikus azt rótta fel német utódjának – aki egyébként szerinte illegálisan került a város élére –, hogy bár nyilvánosan az ország schengeni csatlakozása mellett foglal állást, de valójában kőkeményen képviseli Románia múltbeli és jelenlegi ellenfelének, a „kizsákmányoló” Ausztriának az érdekeit.

Robu azért jutott erre a következtésre, mert közlése szerint egyrészt a német közszolgálati rádió egy fizetett anyagban azt írta Temesvárról, hogy „a magyarok, szerbek, osztrákok, bolgárok, svábok és több más nemzetiség együttélése alakítja a román város szellemiségét”, másrészt mert Fritz sárga-fekete tömegközlekedési járműveket állított forgalomba, amelyek szerinte osztrák színek.

Robu kihangsúlyozta, hogy bár a románokat teljesen kihagyták a felsorolásból, a népszámlálási adatok szerint a város lakosságának 81,35%-a román, 4,87%-a magyar, 1,54%-a szerb, 1,31%-a német, 1,95%-a pedig valamilyen más etnikumú, de az osztrákok ezek között sem szerepelnek.

„De talán mi most kitaláljuk a létezésüket, ha folyamatosan változtatjuk a tömegközlekedés hagyományos fehér-lila színeit sárga-feketére, az Osztrák Monarchia zászlójának a színeire!” – háborgott a expolgármester. Mint felemlegette, a Fritz vezette önkormányzat hülyének nézte őket, mert azt állította, hogy a temesvári villamosok régi színeit hozták vissza, csakhogy azok fehér-sárgák voltak és nem sárga-feketék. Robu a bejegyzése végén azért még azt is leszögezi, hogy távol áll tőle az idegengyűlölet és mindezt csak nemzeti büszkeségből teszi szóvá. A liberális politikus eszmefuttatása egyéként nem aratott osztatlan sikert a saját oldalán sem, sokan röhögő szmájlival értékelték és többen vitába is szálltak vele.

Néhány napja a román sajtó arról cikkezett, hogy a nemzetközi médiában több méltatás is megjelent a bánsági városról, miután kiderült, hogy elnyerte az Európa Kulturális Főváros 2023 címet. „Temesvár, Románia európai szíve”, a „Kozmopolita Temesvár” vagy „Temesvár vibrál, gazdasági sikerekkel és gazdag kulturális örökséggel rendelkezik” – sorolta fel néhány hír címét az Europa FM rádió, és ugyancsak idézték a német közszolgálati rádió méltatását is, amely Nicolae Robu felháborodását kiváltotta.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!