Ciolacu: A munka adóztatását csökkenteni, a tőkéét növelni kell

2023. január 14. – 13:55

Másolás

Vágólapra másolva

A társadalmi méltányosság visszaállítása érdekében a munka adóztatását csökkenteni, a tőke adóztatását pedig növelni kell, jelentette ki Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke pénteken. Az Agerpres beszámolója szerint Ciolacu a PSD Szilágy megyei szervezeténél beszélt erről, kifejtve, hogy a társadalmi méltányosság visszaállítása a szociáldemokraták feladata, nem pedig a jobboldalé.

„Ezeket a dolgokat nagyon világosan el kell magyaráznunk, és meg kell teremtenünk azokat a mozgatórugókat, amelyek segítségével megszüntethetjük a szakadékot az alsó és a felső társadalmi réteg között” – mondta Ciolacu párttársainak.

Nyomatékosította: igazságtalannak tartja, hogy egyesek pénzt kapnak az államtól, mert világjárvány van, és ezáltal rendkívüli jövedelemre tesznek szert, amire nem vetnek ki pluszadót. Mint ahogy az is helytelen szerinte, hogy az energiaválságban szép nyereséget érjen el valaki a többiek kárára, és még adót se kelljen fizetnie érte.

„Tisztáznunk kell ezeket a dolgokat. Nem pluszadókról van szó, hanem társadalmi méltányosságról, amit nagyon világosan el kell magyaráznunk a románoknak. Ha ezt mi, a Szociáldemokrata Párt, Románia legnagyobb pártja, nem tesszük meg, senki más nem fogja megtenni” – hangsúlyozta a szociáldemokrata vezető.

Véleménye szerint hatalmas beruházásokra van szükség, a mezőgazdasági termelőket és az építőipari vállalkozásokat pedig állami támogatási programokkal kell segíteni, hogy Romániának ne kelljen olyan nagy mennyiségben importálnia.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata elnök arról is beszélt, hogy azt szeretné, ha 2023-tól Románia változtatna a módszerein, és koherensebb külpolitikát folytatna, hogy tiszteletet nyerjen.

„Szeretném, ha idén világosan kimondanánk, hogy mi a románok és Románia útja. Nem állíthatjuk, hogy regionális ‘játékosok’ vagyunk, ha eddig az európai külpolitika hátsó ülésén aludtunk” – fejtette ki Ciolacu a Szociáldemokrata Párt (PSD) Szilágy megyei szervezeténél a sikertelen schengeni csatlakozásra utalva.

Ciolacu szerint Románia csak akkor nyerheti el mások tiszteletét, „ha összefogunk, még akkor is, ha különböző politikai családokhoz tartozunk”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!