G4Media: Jelentősen túlárazva vásárolhatott buszokat a fővárosi tömegközlekedési vállalat egy farkaslaki cégtől

2023. január 13. – 13:04

Másolás

Vágólapra másolva

A Bukaresti Tömegközlekedési Vállalat (STB) tavaly 428 ezer euróért, jelentősen túlárazva vásárolhatott hat darab használt emeletes buszt egy Hargita megyében, Farkaslakán bejegyzett cégtől – írta meg még decemberben a G4Media.

A cikk szerint a fővárosi tömegközlekedési vállalat a Volvo márkájú buszokat attól a Transtrade Kft.-től vette meg darabonként több mint 71 ezer euróért, amely a nyilvános cégadatok szerint kőkitermeléssel foglalkozik. A Hargita megyei cég éves forgalma 2021-ben közel 30 millió lej volt, a nyeresége pedig meghaladta az 5 millió lejt.

Az ügy érdekessége, hogy a portál kiszúrta, hogy azonos színű és műszaki jellemzőkkel rendelkező buszokat a közelmúltban közvetlenül Svédországból is meg lehetett volna vásárolni egy autóértékesítő weboldalon közzétett hirdetés szerint, darabonként mindössze 24  820 euróért. Ez az összeg közel háromszor kevesebb, mint amennyit a STB a közbeszerzési eljárás során egy buszért fizetett. A portál arra is felfigyelt, hogy amint a tömegközlekedési vállalat a Transtrade-től megvásárolta a buszokat, a hirdetés eltűnt a svéd autókereskedő oldalról.

A túlárazott emeletes buszok – Fotó: G4media
A túlárazott emeletes buszok – Fotó: G4media

Új fejlemény, hogy a közbeszerzési eljárás során vásárolt javak átvételére felállított bizottság is számtalan problémát felfedett a Hargita megyei cégtől vásárolt buszokkal kapcsolatban. A G4Media birtokába jutott hivatalos dokumentumokban többek között az szerepel, hogy használhatatlan a fűtés- és a klímaberendezés, egy-egy ablak berepedt, betört, nem záródnak megfelelően az ajtók, számos elemet újra kell festeni, nincsenek tűzoltó készülékek, elrepedt és több helyen elszakadt a linóleum padló. Az átvételi bizottság által készített jelentés szerint a hat autóbusz közül kettőnek nincs gépjármű-azonosító igazolványa, de az időszakos kötelező műszaki vizsgálatot (ITP) sem végezték el rajtuk, tehát a buszok még a közbeszerzési kiírás feltételeinek sem felelnek meg.

Egy nevének elhallgatását kérő STB-alkalmazott is azt mondta a portálnak, hogy a buszokat leszállító Hargita megyei cég igazából kőkitermeléssel foglalkozik és most először adott el buszokat. Az alkalmazott emellett arról is beszélt, hogy az üzletnek szerinte köze lehet ahhoz, hogy a tömegközlekedési vállalat igazgatója éppen egy vendégházat építtetett Hargita megyében.

A G4Media az ügyben korábban a tömegközlekedési vállalat vezetőségét is megkereste, akik azt válaszolták, hogy a közbeszerzési folyamatot a jogszabályoknak megfelelően bonyolították le, a buszok beszerzési ára pedig megfelelt a kiírásban szereplő pénzügyi feltételeknek. Azt ugyanakkor beismerik, hogy nem kértek a nyertes vállalattól olyan dokumentumokat, amelyekből kiderülhetne, hogy a Transtrade eredetileg milyen áron jutott hozzá a hat buszhoz. A tömegközlekedési vállalat ugyanakkor – vélhetően a G4Media által talált svéd hirdetésre reagálva –, azt is megemlíti, hogy elemezték a piacon elérhető, értékesítésre kínált buszokat, de közben egyetlen svéd vállalat ajánlatával sem találkoztak.