G4Media: Jelentősen túlárazva vásárolhatott buszokat a fővárosi tömegközlekedési vállalat egy farkaslaki cégtől

2023. január 13. – 14:04

Másolás

Vágólapra másolva

A Bukaresti Tömegközlekedési Vállalat (STB) tavaly 428 ezer euróért, jelentősen túlárazva vásárolhatott hat darab használt emeletes buszt egy Hargita megyében, Farkaslakán bejegyzett cégtől – írta meg még decemberben a G4Media.

A cikk szerint a fővárosi tömegközlekedési vállalat a Volvo márkájú buszokat attól a Transtrade Kft.-től vette meg darabonként több mint 71 ezer euróért, amely a nyilvános cégadatok szerint kőkitermeléssel foglalkozik. A Hargita megyei cég éves forgalma 2021-ben közel 30 millió lej volt, a nyeresége pedig meghaladta az 5 millió lejt.

Az ügy érdekessége, hogy a portál kiszúrta, hogy azonos színű és műszaki jellemzőkkel rendelkező buszokat a közelmúltban közvetlenül Svédországból is meg lehetett volna vásárolni egy autóértékesítő weboldalon közzétett hirdetés szerint, darabonként mindössze 24  820 euróért. Ez az összeg közel háromszor kevesebb, mint amennyit a STB a közbeszerzési eljárás során egy buszért fizetett. A portál arra is felfigyelt, hogy amint a tömegközlekedési vállalat a Transtrade-től megvásárolta a buszokat, a hirdetés eltűnt a svéd autókereskedő oldalról.

A túlárazott emeletes buszok – Fotó: G4media
A túlárazott emeletes buszok – Fotó: G4media

Új fejlemény, hogy a közbeszerzési eljárás során vásárolt javak átvételére felállított bizottság is számtalan problémát felfedett a Hargita megyei cégtől vásárolt buszokkal kapcsolatban. A G4Media birtokába jutott hivatalos dokumentumokban többek között az szerepel, hogy használhatatlan a fűtés- és a klímaberendezés, egy-egy ablak berepedt, betört, nem záródnak megfelelően az ajtók, számos elemet újra kell festeni, nincsenek tűzoltó készülékek, elrepedt és több helyen elszakadt a linóleum padló. Az átvételi bizottság által készített jelentés szerint a hat autóbusz közül kettőnek nincs gépjármű-azonosító igazolványa, de az időszakos kötelező műszaki vizsgálatot (ITP) sem végezték el rajtuk, tehát a buszok még a közbeszerzési kiírás feltételeinek sem felelnek meg.

Egy nevének elhallgatását kérő STB-alkalmazott is azt mondta a portálnak, hogy a buszokat leszállító Hargita megyei cég igazából kőkitermeléssel foglalkozik és most először adott el buszokat. Az alkalmazott emellett arról is beszélt, hogy az üzletnek szerinte köze lehet ahhoz, hogy a tömegközlekedési vállalat igazgatója éppen egy vendégházat építtetett Hargita megyében.

A G4Media az ügyben korábban a tömegközlekedési vállalat vezetőségét is megkereste, akik azt válaszolták, hogy a közbeszerzési folyamatot a jogszabályoknak megfelelően bonyolították le, a buszok beszerzési ára pedig megfelelt a kiírásban szereplő pénzügyi feltételeknek. Azt ugyanakkor beismerik, hogy nem kértek a nyertes vállalattól olyan dokumentumokat, amelyekből kiderülhetne, hogy a Transtrade eredetileg milyen áron jutott hozzá a hat buszhoz. A tömegközlekedési vállalat ugyanakkor – vélhetően a G4Media által talált svéd hirdetésre reagálva –, azt is megemlíti, hogy elemezték a piacon elérhető, értékesítésre kínált buszokat, de közben egyetlen svéd vállalat ajánlatával sem találkoztak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!