Légtérellenőrző repülőgépeket telepít a NATO Romániába

2023. január 13. – 11:00

Másolás

Vágólapra másolva

Felderítő repülőgépeket küld a NATO Németországból Romániába, hogy közelebbről nyomon tudják követni az ukrajnai háború alakulását. A gépekkel együtt 180 katona is érkezik – írja az Agerpres.

Az AWACS gépek jövő héten kedden érkeznek Bukarestbe, a NATO szerint azért, hogy „erősítsék a szövetség jelenlétét a térségben, és figyelemmel kísérjék az orosz katonai tevékenységet”. Katonai forrásokra hivatkozva a DPA német hírügynökség azt írta, hogy a jelenleg Németországban állomásozó 14 AWACS gépből hármat küldenek Romániába.

A jelenleg Németország nyugati részében, egy Aachenhez közeli bázison állomásozó gépek a román légierő Bukarest melletti otopeni-i bázisán szállnak le, mintegy 200 kilométerre az ukrán határtól, és több hétig ott is maradnak.

„Mivel Oroszország illegális ukrajnai háborúja továbbra is fenyegeti Európa békéjét és biztonságát, nem lehet kétséges, hogy a NATO eltökélt a szövetséges területek minden egyes centiméterének megvédésére” – nyilatkozta a NATO szóvivője.

Az AWACS-ok a NATO elrettentő és védelmi pozíciójának kulcsfontosságú eszközei, mivel 400 kilométeres távolságból képesek más repülőgépeket azonosítani.