Temesvár önkormányzata nem vár a szolgáltatókra, levágják a városképet rontó huzalokat a villanyoszlopokról

2023. január 12. – 17:27

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Temesvár helyi önkormányzata drasztikus lépésre szánta el magát: megelégelte a szolgáltatók ígérgetéseit és eltávolíttatja a város sugárútjai mentén található, levegőben lógó vezetékeket – írta az MTI.

„Az évekig tartó felszólítások után véget vetünk a káosznak! A szolgáltatók folyamatosan azt ígérték, hogy eltüntetik és a föld alá vezetik az internethozzáférést és egyéb szolgáltatást biztosító vezetékeket, ez azonban nem történt meg. Ezért ma este (szerdán) az önkormányzat csapatai megkezdték a kábelek eltávolítását ott, ahol föld alatti elvezetés is lehetséges. Nem lehet semmilyen kifogásuk az ügyfeleik előtt” – írta Facebook-bejegyzésében Dominic Fritz polgármester.

Mint írta, a polgármesteri hivatal megbírságolni sem tudja a szolgáltatókat, ugyanis a huzalok nincsenek megjelölve, nem tudni, melyik kihez tartozik, használják-e még egyáltalán. Csütörtökre virradóra már körülbelül tíz kilométernyi huzalt vágtak le a villanyoszlopokról az egyik sugárút mentén, és a munkálat a város többi részén is folytatódik. Dominic Fritz szerint egyes oszlopokon 23 különböző huzal van, ezek egy részét akkor szerelték fel, amikor bevezették a vezetékes internetszolgáltatást a városba.

A polgármester a napokban megelégedettséggel számolt be arról, hogy számos külföldi kiadvány cikkezett pozitívan Temesvárról, és azt reméli, hogy az Európa Kulturális Fővárosa cím számos turistát csal a városba. A nemzetközi sajtó figyelme „történelmi lehetőség” Temesvár számára, hogy megmutassa magát, új látogatókat, befektetőket és egyetemistákat vonzzon – fogalmazott.

Temesvár Veszprém és a görög Elefszína mellett vette át 2023 elején az Európa Kulturális Fővárosa címet. A bánsági város az eredeti tervek szerint 2021-ben lett volna kulturális főváros, de a járvány miatt nem lehetett megtartani a rendezvényeket, így halasztást kért.

A szervezők decemberi programismertetője szerint idén 2500 művész látogat el Temesvárra, többek között Orhan Pamuk Nobel-díjas író, a török posztmodern irodalom vezető alakja, a szintén Nobel-díjas Olga Tokarczuk lengyel író vagy Peter Slotterdijk német filozófus, Európa egyik legismertebb és legvitatottabb kultúrteoretikusa.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!