Már idén ingyenesen igényelhetők lesznek az elektronikus személyi igazolványok

2023. január 10. – 15:21

Másolás

Vágólapra másolva

Még idén elkezdődhet a személyi igazolványok elektronikus változatra való lecserélése, 2030-tól pedig már csak ezekkel a chipes okmányokkal lehet elhagyni az országot – derül ki a belügyminisztérium által közvitára bocsátott tervezetből, amelyet a Digi24 szemlézett.

A legfontosabb újítások:

  • Az elektronikus személyazonosítók kiállításának költségét 2023-ban teljes mértékben átvállalja az állam, erre az országos helyreállítási alapból (PNRR) különítenek el forrásokat. Az eddig működő kolozsvári tesztprogramban egy elektronikus okmány 67 lejbe került.
  • A születési hely és a lakcím nem lesz feltüntetve az elektronikus személyi előlapján, az adatokat a chipen tárolják. A tervezet szerint 2023 szeptemberétól indítják el azt az új informatikai rendszert, amelybe ezeket a típusú információkat bevezetik és tárolják.
  • Az új rendszernek köszönhetően nem kell majd igazolványt cserélni, ha módosul a lakcím, ezt a procedúrát digitális úton lehet intézni.
  • Az elektronikus igazolvány igénylésekor nem kell bemutatni a születési anyakönyvi kivonatot.
  • Elektronikus személyit kérésre 14 éven aluli gyermekeknek is kiállítanak, ha mindkét szülő igényli.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!