Már idén ingyenesen igényelhetők lesznek az elektronikus személyi igazolványok

2023. január 10. – 15:21

Másolás

Vágólapra másolva

Még idén elkezdődhet a személyi igazolványok elektronikus változatra való lecserélése, 2030-tól pedig már csak ezekkel a chipes okmányokkal lehet elhagyni az országot – derül ki a belügyminisztérium által közvitára bocsátott tervezetből, amelyet a Digi24 szemlézett.

A legfontosabb újítások:

  • Az elektronikus személyazonosítók kiállításának költségét 2023-ban teljes mértékben átvállalja az állam, erre az országos helyreállítási alapból (PNRR) különítenek el forrásokat. Az eddig működő kolozsvári tesztprogramban egy elektronikus okmány 67 lejbe került.
  • A születési hely és a lakcím nem lesz feltüntetve az elektronikus személyi előlapján, az adatokat a chipen tárolják. A tervezet szerint 2023 szeptemberétól indítják el azt az új informatikai rendszert, amelybe ezeket a típusú információkat bevezetik és tárolják.
  • Az új rendszernek köszönhetően nem kell majd igazolványt cserélni, ha módosul a lakcím, ezt a procedúrát digitális úton lehet intézni.
  • Az elektronikus igazolvány igénylésekor nem kell bemutatni a születési anyakönyvi kivonatot.
  • Elektronikus személyit kérésre 14 éven aluli gyermekeknek is kiállítanak, ha mindkét szülő igényli.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!