Milyen szociális támogatások igényelhetők ebben az évben?

2023. január 7. – 16:54

Másolás

Vágólapra másolva

Ebben az évben több mint 2,4 millió román állampolgár kap kéthavonta 250 lejes támogatást élelmiszerre, mintegy 4 millió lakos részesül háztartásonként 700 lejes energiaszámla-pótlékban februárban és szeptemberben, 400 ezer hátrányos helyzetű tanuló kap 500 lejes támogatást tanfelszerelés és ruházat vásárlására, a hátrányos helyzetű kismamák pedig 2000 lej értékű szociális utalványt kapnak – vette sorra Facebookon közzétett bejegyzésében Nicolae Ciucă miniszterelnök a 2023-ban igényelhető szociális támogatásokat.

Mivel a miniszterelnök bejegyzésében nem szerepelnek azzal kapcsolatos részletek, hogy pontosan kik jogosultak az említett támogatásokra, ezért alább röviden összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat:

  • Az összesen 1400 lejnyi, évi két 700 lejes részletben az energiaszámlák (elektromos energia, illetve fűtés) kifizetésére nyújtott támogatást utalványkártya formájában szállítja ki a román posta a jogosultaknak, és 2023 végéig lehet az összegeket felhasználni. Az utalványkártyára azok a nyugdíjasok és fogyatékkal élők jogosultak, akiknek a havi jövedelme 2000 lej alatti, valamint a szociális segélyben részesülő személyek és a családtámogatásban részesülő családok. A támogatásról a minisztérium oldalán lehet részletesen tájékozódni.
  • A 250 lejes, kéthavonta 2023 végéig folyósított támogatást szintén utalványkártyára kapják a jogosultak. A kártyákon lévő összeget élelmiszer és meleg étel vásárlására lehet költeni. A támogatásra jogosultak az egyszülős, vagy legalább két gyereket nevelő családok, akiknek az egy főre eső havi nettó jövedelme 600 lej alatt van, a fogyatékkal élők és kisnyugdíjasok, akiknek jövedelme 1500 lej vagy az alatti, valamint a garantált bérminimumon élők és a hajléktalan személyek.
  • Az 500 lej értékű tanszertámogatást szintén utalványkártya formájában lehet felhasználni. Az iskola előtti oktatás-nevelésben részt vevő gyermekek jogosultak rá, ha a családban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a minimálisan garantált összeg (149 lej) kétszeresét, tehát 298 lejt, valamint azok az általános iskolába (0–8. osztályba) járó kisdiákok, akiknek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a bruttó minimálbér (2550 lej) felét, azaz 1275 lejt.

Az elérhető szociális támogatásokról egyébként a miniszterelnök mellett az RMDSZ is tett közzé közleményt, azt itt tudjátok elolvasni.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!