Milyen szociális támogatások igényelhetők ebben az évben?

2023. január 7. – 16:54

Másolás

Vágólapra másolva

Ebben az évben több mint 2,4 millió román állampolgár kap kéthavonta 250 lejes támogatást élelmiszerre, mintegy 4 millió lakos részesül háztartásonként 700 lejes energiaszámla-pótlékban februárban és szeptemberben, 400 ezer hátrányos helyzetű tanuló kap 500 lejes támogatást tanfelszerelés és ruházat vásárlására, a hátrányos helyzetű kismamák pedig 2000 lej értékű szociális utalványt kapnak – vette sorra Facebookon közzétett bejegyzésében Nicolae Ciucă miniszterelnök a 2023-ban igényelhető szociális támogatásokat.

Mivel a miniszterelnök bejegyzésében nem szerepelnek azzal kapcsolatos részletek, hogy pontosan kik jogosultak az említett támogatásokra, ezért alább röviden összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat:

  • Az összesen 1400 lejnyi, évi két 700 lejes részletben az energiaszámlák (elektromos energia, illetve fűtés) kifizetésére nyújtott támogatást utalványkártya formájában szállítja ki a román posta a jogosultaknak, és 2023 végéig lehet az összegeket felhasználni. Az utalványkártyára azok a nyugdíjasok és fogyatékkal élők jogosultak, akiknek a havi jövedelme 2000 lej alatti, valamint a szociális segélyben részesülő személyek és a családtámogatásban részesülő családok. A támogatásról a minisztérium oldalán lehet részletesen tájékozódni.
  • A 250 lejes, kéthavonta 2023 végéig folyósított támogatást szintén utalványkártyára kapják a jogosultak. A kártyákon lévő összeget élelmiszer és meleg étel vásárlására lehet költeni. A támogatásra jogosultak az egyszülős, vagy legalább két gyereket nevelő családok, akiknek az egy főre eső havi nettó jövedelme 600 lej alatt van, a fogyatékkal élők és kisnyugdíjasok, akiknek jövedelme 1500 lej vagy az alatti, valamint a garantált bérminimumon élők és a hajléktalan személyek.
  • Az 500 lej értékű tanszertámogatást szintén utalványkártya formájában lehet felhasználni. Az iskola előtti oktatás-nevelésben részt vevő gyermekek jogosultak rá, ha a családban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a minimálisan garantált összeg (149 lej) kétszeresét, tehát 298 lejt, valamint azok az általános iskolába (0–8. osztályba) járó kisdiákok, akiknek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a bruttó minimálbér (2550 lej) felét, azaz 1275 lejt.

Az elérhető szociális támogatásokról egyébként a miniszterelnök mellett az RMDSZ is tett közzé közleményt, azt itt tudjátok elolvasni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!