A köhögés és tüsszögés helyes módjára is meg kell tanítaniuk a tanároknak a diákokat a járvány miatt

2023. január 6. – 14:43

A köhögés és tüsszögés helyes módjára is meg kell tanítaniuk a tanároknak a diákokat a járvány miatt
Tanévkezdés egy Prahova megyei iskolában – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Az oktatási miniszter arra buzdította pénteken a főtanfelügyelőket, hogy támogassák az iskolákat az oktatási folyamat normális körülmények közötti folytatásában, a megelőzésre helyezzék a hangsúlyt, és konzultáljanak a minisztériummal az olyan „rendkívüli helyzetekben”, amikor egy iskola az oktatás ideiglenes felfüggesztését kéri a légúti megbetegedések magas száma miatt, írja az Agerpres a tárca közleményére hivatkozva.

A közleményében rámutatnak, a pénteki távértekezleten Ligia Deca felhívta a tanfelügyelőségek képviselőinek figyelmét azokra a tájékoztató anyagokra, amelyeket az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) dolgozott ki az influenzavírus terjedésének fékezésére.

„Az ajánlás az, hogy a megelőzésre fektessék a hangsúlyt, legyen folyamatos a kommunikáció a megyei egészségügyi igazgatóságokkal, figyeljenek ezek ajánlásaira” – idézte a közlemény a minisztert.

A tájékoztatásban leszögezték, hogy a tanfelügyelőségeknek kötelességük kijelölni egy személyt, aki állandó kapcsolatban áll a megyei egészségügyi igazgatósággal; továbbítaniuk kell az iskoláknak az egészségügyi minisztérium által javasolt megelőző intézkedésekről szóló információs anyagokat, útmutatókat; tájékoztatniuk kell a szaktárcát az oktatási intézményekben tapasztalt minden „rendkívüli járványügyi helyzetről”.

Az oktatási intézményeknek a következő kötelezettségeik vannak:

  • az iskolások, óvodások szüleinek vagy gyámjának tájékoztatása az influenza és más légúti fertőzések tüneteinek felismeréséről, hogy az egészségügyi minisztérium útmutatójának megfelelően naponta elvégezzék az otthoni szűrést, mielőtt a gyermek belép a közösségbe;
  • napi szűrés az iskolákban az első óra megkezdése előtt;
  • a rendszeres kéz- és felületfertőtlenítéshez szükséges anyagok biztosítása;
  • a tantermek rendszeres fertőtlenítése;
  • a helyiségek rendszeres szellőztetése;
  • a köhögés és tüsszentés helyes módjának megtanítása;
  • javasolni a védőmaszk viselését a tanszemélyzet és a gyerekek számára egyaránt;
  • a szülők tájékoztatása a légúti fertőzésre utaló tünetek megjelenésekor esedékes teendőkről.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!